Saco välkomnar satsning på forskningsinstitut

Regeringen inrättar ett nytt nationellt forskningsinstitut för biomedicinsk forskning nästa år, SciLifeLab. Ambitionen är att samla de skarpaste hjärnorna och skapa en forskningsenhet av yppersta världsklass. – Det är glädjande att regeringen vill stärka Sverige som forskningsnation, säger Göran Arrius.

Publicerad: Tisdag 3 apr 2012

Senast uppdaterad: Måndag 25 aug 2014

Nyckelord:
Utbildning & forskning

Det nya forskningsinstitutet är ett samarbetsprojekt mellan fyra universitet, Uppsala universitet, Stockholms universitet, Karolinska institutet och Kungliga Tekniska högskolan, meddelade utbildningsminister Jan Björklund (FP) på en pressträff på tisdagen.

Wallenbergsstiftelsen går in med 220 miljoner kronor i projektet och AstraZeneca med ett årligt anslag om 5-10 miljoner dollar i fem år. Hur mycket staten bidrar med är ännu oklart, men planen är att institutet om några år ska omsätta en miljard kronor per år, enligt Jan Björklund.

Institutet ska ha plats för 1 000 forskare och siktar även på att rekrytera forskare från andra länder.

- Det är glädjande att regeringen vill stärka Sverige som forskningsnation och att satsningen sker i samarbete med näringslivet. Förhoppningsvis kan institutet samla mycket av den kompetens som nu finns på AstraZeneca i Södertälje och som annars riskerar att gå förlorad, säger Sacos ordförande Göran Arrius.