Expertens bästa tips inför högskolevalet

Den 15 april är det sista dagen att söka till höstens utbildningar. Läs Sacos arbetsmarknadsexpert Eva Oscarssons fem bästa tips till dig som våndas inför valet.

Publicerad: Torsdag 4 apr 2013

Nyckelord:
Arbetsmarknad

Så du funderar på att läsa vidare? Grattis, du kommer inte att ångra dig. En högre utbildning ökar dina chanser på arbetsmarknaden och leder ofta till såväl högre lön som spännande arbetsuppgifter.

Men först måste du välja. Ingenjör eller psykolog? Personalvetare eller agronom? Det är lätt att bli förvirrad när du sitter och bläddrar i utbildningskatalogerna. Valmöjligheterna tycks oändliga och rädslan för att välja fel kan lätt ta överhanden.

Saco vill att så många som möjligt ska kunna hitta en väg fram till sitt drömyrke. Svårigheter att finna information får inte vara ett hinder.

Därför släpper vi varje år Framtidsutsikter, en analys av akademikernas arbetsmarknad fem år framåt i tiden. Det betyder att du redan nu kan skapa dig en uppfattning om chanserna att få ett jobb efter examen. Onlineversionen av Framtidsutsikter hittar du här och för dig som vill ta del av den tryckta versionen går den att ladda ner här.

Eva Oscarsson är Sacos arbetsmarknadsexpert och redaktör för Framtidsutsikter. Här nedan listar hon sina fem bästa tips för dig som fortfarande våndas inför valet av utbildning.

  • Gå igenom dina intressen och tänk efter vad vill du jobba med i framtiden. Du ska trots allt arbeta i många år framöver och chansen att bli bra på ett yrke ökar om du trivs med det du jobbar med. Varför inte göra Sacos personlighetstest "Vad passar jag som?".
  • Läs på! Ta reda på så mycket som möjligt om hur ditt yrkesliv efter studierna kan komma att se ut. Jobbchanser, lön, karriärvägar, utlandsmöjligheter med mera. Sacos rapport Framtidsutsikter är en bra start, men även Arbetsförmedlingen och SCB har nyttig information.
  • Tänk på att yrken med liten konkurrens om jobben inte nödvändigtvis är det bästa valet. Det kan ju bero på att få vill ha jobben på grund av låga löner och sämre arbetsförhållanden.
  • Prata med folk i din närhet. Kanske känner du någon som har just ditt drömjobb? Vad läste han eller hon och hur såg vägen till jobbet ut?
  • Gör en lista (här finns en mall att ladda ner). När du väl har tagit reda på alla fakta är det dags att prioritera. Vad är viktigast för dig? Lön, arbetsuppgifter, status med mera. Gör ditt val med både hjärta och hjärna.
  • Besök gärna vår webbplats "Högskolevalet" med ytterligare information om yrken och utbildningar, planeringstips, intervjuer, tester, m.m.