Jobbmässa lockade tusentals

Minst tiotusen besökare kom till Kulturhuset i Stockholm i helgen för att träffa arbetsgivare och få information om den svenska arbetsmarknaden. Saco var en av arrangörerna. – Många av besökarna är nya i Sverige och vet inte hur arbetsmarknaden fungerar. Det hjälper vi dem med, säger Nadia Tafur Jonsson, projektledare på Saco.

Publicerad: Tisdag 12 feb 2013

Nyckelord:
Arbetsmarknad,
Integration
Bazaren anordnades i år för elfte gången. Initiativet kommer från länsstyrelsen i Stockholm och lockar varje år tusentals besökare.
Helgens siffror är ännu inte klara, men minst 10 000 personer trängdes på de olika våningsplanen under de två dagar som mässan pågick, uppskattar Sam Yildirim på länsstyrelsen i Stockholm.

Saco är en av arrangörerna bakom Bazaren och flera av kansliets experter fanns på plats för att svara på besökarnas frågor om arbetsmarknaden. Hur lätt är det att få jobb inom vissa yrken, gäller min utländska examen i Sverige och vad är ett fackförbund?

Dessutom erbjöd Sacoförbundens representanter träningsintervjuer. Under 40 minuter fick besökarna tips och råd hur de skulle bete sig för att öka chanserna att få ett jobb.

En stor del av besökarna på Bazaren har sitt ursprung i andra länder, många av dem med en akademisk utbildning i bagaget. Saco är sedan länge engagerade i utländska akademikers ställning på arbetsmarknaden och arbetar aktivt för att underlätta deras inträde i yrkeslivet.

Nadia Tafur Jonsson- Som ny i Sverige är det mycket att tänka på och det är lätt att känna sig förvirrad i kontakten med alla myndigheter. Därför har Saco skapat Omstart, en sajt på nätet som samlar all information du som invandrad akademiker kan tänkas behöva, säger Nadia Tafur Jonsson, projektledare på Saco och fortsätter:

- Bland annat finns det guider som förklarar den svenska arbetsmarknaden samt tips om utbildningar. Det finns även inspirerande intervjuer med personer som kommit till Sverige och som berättar om vägen till sitt första jobb.

Omstart finns på både svenska och engelska.