Välkommen höjning av taket i a-kassan

Regeringen och Vänsterpartiet vill höja taket i a-kassan till 25 000 kronor i månaden de första 100 dagarna. Sacos ordförande Göran Arrius välkomnar beskedet. – Det är glädjande att regeringen nu tar det här steget mot en välfungerande arbetslöshetsförsäkring, säger han.

Publicerad: Fredag 10 okt 2014

Regeringen och Vänsterpartiet enades på torsdagen om att höja taket i a-kassan, från 680 kronor per dag till 910 kronor per dag under de 100 första dagarna av ersättningsperioden. I praktiken betyder det att den som tjänar 25 000 kronor i månaden kommer att få ut 80 procent av sin lön den första tiden. Därefter ska ersättningen uppgå till 760 kronor per dag.

Saco har länge krävt att taket i a-kassan ska höjas. De flesta av Sacoförbundens medlemmar omfattas i dag av en inkomstförsäkring utöver a-kassan. Det innebär att de betalar tre gånger för sitt inkomstskydd. Först avgiften till a-kassan, sedan arbetsmarknadsavgiften som arbetsgivarna betalar in och sedan avgiften till inkomstförsäkringen.

- Det är orimligt. Det ska finnas en tydlig koppling mellan vad du betalar in och vad du får ut, säger Sacos ordförande Göran Arrius och fortsätter:

 - Därför är det väldigt glädjande att regeringen nu tar ett steg på vägen mot en fungerande arbetslöshetsförsäkring. Det har vi inom Sacofederationen arbetat för länge.

Kontaktpersoner

Göran Arrius, Ordförande
goran.arrius@saco.se

08-613 48 10