Biomedicinsk analytiker
Biomedicinska analytiker har en mycket hög arbetsbelastning just nu. Tillsammans med annan diagnostikpersonal ger de genom laborativa analyser svar på om en person är smittad av Covid-19 eller inte. Trots hårt tryck ger känslan av att göra en viktig samhällsuppgift att humöret hålls uppe bland de biomedicinska analytikerna.
Just nu arbetar Sacoförbundet Naturvetarna intensivt med att förbättra villkoren för naturvetare inom hälso- och sjukvården. Det finns en stor okunskap om vad naturvetare gör och varför de är viktiga, vilket Naturvetarna vill ändra på. Nu lyfter de fram medlemmar som arbetar med frågor kopplade till coronaviruset under #vigissarinte. Naturvetare analyserar prover, kartlägger smittläget samt utvecklar vaccin och nya tester.
Brist på personal och utrustning hindrar fler tester
Personal på hälso- och sjukvårdslabben kan hantera prover säkert, så oron för att själv bli smittad är inte stor. Men det är stor brist på såväl labbpersonal som material och utrustning för att kunna utföra fler tester. Många naturvetare inom vården arbetar nu med nya eller temporära arbetsuppgifter. Forskare pausar sin forskning för att ägna sig åt coronaepidemin. Forskningslabb och t.ex. SVA:s labb används för att få upp testvolymerna. Flera kemilabb på universiteten tillverkar nu handsprit.
Har regeringens krispaket underlättat för gruppen?
Det är bra att Folkhälsomyndigheten har fått regeringens uppdrag att ta fram en nationell strategi för ökad testning och samordna alla aktörer som behövs. Det viktigaste nu är att undvika smittspridning inom vård och omsorg. Att Wallenbergstiftelsen bidrar med 50 miljoner för att få till effektivare testning är också glädjande.
Är du biomedicinsk analytiker och vill veta mer se www.naturvetarna.se eller via kampanjsidan #vigissarinte https://www.naturvetarna.se/vi-erbjuder/tidning-och-nyheter/2020/hjaltar-pa-coronalabbet/