Välj rätt i högskolevalet
Tänk på vad du själv tycker är roligt och strunta i vad som är typiska mans- eller kvinnoyrken, råder Anna Ekström, Saco.
Publicerad: Torsdag 1 apr 2010
Senast uppdaterad: Tisdag 22 jul 2014
- Nyckelord:
- Studieval,
- Utbildning & forskning
Om ett par veckor, den 15 april, är det sista ansökningsdag till högskolan. Sex av tio i gymnasiets avgångsklasser planerar att läsa vidare. Det faktum att en majoritet av dessa är kvinnor har fått stor uppmärksamhet.
Något som inte blivit lika omtalat är att män och kvinnor till stor del jobbar inom helt olika delar av arbetsmarknaden – män i traditionella mansyrken och kvinnor i traditionella kvinnoyrken. Samtidigt visar statistiken att lönerna är lägre i yrken och branscher med flest kvinnor och att färre kvinnor än män blir chefer. Konsekvenserna av ett val som många gör i 19-årsåldern syns hela livet: i lönen, i karriärchanserna, i möjligheterna att starta eget, när föräldraledigheten ska tas ut, och till sist även på pensionen.
Kvinnodominans bland jurist- och läkarstudenter
Under senare tid har tjejerna blivit fler även på de utbildningar som förr ledde till typiska mansyrken och som brukar ge bättre möjligheter att få en hög lön och göra karriär. Både juristutbildningen och läkarutbildningen är idag kvinnodominerade.
Någon motsvarande utveckling – att killar söker typiskt kvinnliga utbildningar – ser man inte röken av. De typiskt kvinnliga utbildningarna, till exempel till sjukgymnast, leder till jobb med låg risk för arbetslöshet, men också med låga löner och dåliga karriärchanser. Från arbetsgivarnas utgångspunkt handlar det om jobb där det kommer att råda stor brist på arbetskraft om några år.
Många satsningar har gjorts för att tjejer ska välja killarnas utbildningar. Det är bra. Tjejer ska uppmuntras att slå sig fram på nya områden, och samhället vinner på att de största talangerna tas till vara inom varje område.
Lyser med sin frånvaro
Det gäller även för killarna. Men kampanjerna för att locka killar till kvinnoyrken lyser med sin frånvaro. Varför nöjer sig arbetsgivarna med att intresset är så lågt från killarnas sida? Om skälet till killarnas ointresse är de dåliga lönerna, så har arbetsgivarna ytterligare argument att skapa vettiga villkor också på kvinnornas arbetsmarknad!
Det finns många som delar på det stora ansvaret för att ge tjejer och killar möjlighet att välja utbildning efter det egna intresset, den egna förmågan och den egna talangen. Föräldrar, skolan, studievägledning och högskolan spelar alla roll.
Mitt råd till alla som den 15 april ska välja utbildning: Se brett. Strunta i vad dina föräldrar och släktingar har läst, strunta i vad kompisarna ska läsa. Strunta i vad som anses typiskt för tjejer och för killar. Tänk på vad du själv tycker är roligt, vad du är duktig på eller vill bli duktig på och vad du vill ägna ditt liv åt, oavsett om det av andra anses vara ett typiskt kvinnligt eller manligt yrke. Då får du mycket mer att välja bland och möjligheterna blir större att välja det som blir rätt för just dig.
Anna Ekström
ordförande Saco