Höj taket i a-kassan så snart som möjligt

TCO och Saco: Arbetsmarknaden kräver en fungerande arbetslöshetsförsäkring

Publicerad: Torsdag 4 sep 2014

Nyckelord:
Arbetsmarknad,
Socialförsäkringar

Sveriges arbetsmarknad är mycket dynamisk. Hundratusentals jobb försvinner varje år och hundratusentals nya uppstår. Under ett yrkesliv kommer de flesta att byta jobb många gånger, kanske också bransch och yrke. Det är genom denna ständiga omställning vi kan skapa tillväxt, nya jobb och välfärd.

En väl fungerande arbetsmarknad kräver en bra arbetslöshetsförsäkring. Individen ska kunna gå från ett jobb till ett annat utan att privatekonomin raseras. En bra arbetslöshetsförsäkring säkrar också att individen inte behöver ta första bästa jobb, utan att matchningen mellan arbetslösa och lediga jobb fungerar bättre. Detta är i det långa loppet viktigt för att hålla produktiviteten uppe och ta tillvara investeringar i utbildning hos den enskilde.

Vi har sedan flera år tillbaka pekat på att taket i arbetslöshetsförsäkringen måste höjas. I dag kan man maximalt få ut 14 960 kr före skatt, oavsett vad man tidigare tjänat. En person som tjänar 30 000 kronor får sin inkomst halverad vid arbetslöshet. Tjänar man 40 000 kronor blir a-kassan mindre än hälften.

De fackliga organisationer som kan har kompenserat den undermåliga statliga a-kassan med inkomstförsäkringar för att underlätta omställningsförmågan. Det är i längden inte ett hållbart system. Det är inte heller ett rättvist system eftersom alla inte kan omfattas av inkomstförsäkringarna. Nu hotar den dåliga a-kassan dynamiken på arbetsmarknaden. Till sist blir jobbomställning något man vill undvika, i stället för att se det som en möjlighet. Då stelnar arbetsmarknaden, vilket vore ett hot mot tillväxt och välfärd.

Tyvärr har inget hänt med a-kassan sedan 2001. Taket måste snarast höjas, annars riskerar en av hörnstenarna för en god omställningsförmåga på svensk arbetsmarknad att gå förlorad.

Glädjande nog tycks nu frågan komma högre upp i den svenska valdebatten. Vi vet att det finns en bred majoritet i riksdagen för att höja taket i a-kassan. Ju snabbare en höjning sker desto bättre är det.

Det finns en urstark argumentering för att en god a-kassa är nödvändig på en dynamisk arbetsmarknad. Ändå kritiseras en höjning med väldigt smal och ensidig argumentering att det vore att satsa på ett skadligt "bidrag".

Låt oss slå fast: a-kassan är en försäkring, inte ett bidrag.

Den anställde betalar varje månad till denna försäkring genom medlemskap i en a-kassa och arbetsgivaren betalar via en arbetsmarknadsavgift. A-kassan har gått med överskott för statskassan länge. Det finns enligt oss inga rationella argument mot att Sverige ska ha en bra arbetslöshetsförsäkring, tvärtom. Höj snarast taket i a-kassan!

Göran Arrius,ordförande Saco
Eva Nordmark, ordförande TCO

Införd på Aftonbladet debatt 4 september 2014

Kontaktpersoner

Göran Arrius, Ordförande
goran.arrius@saco.se

08-613 48 10