Rör inte a-kassan, M
På fredagen presenterar Moderaterna sitt budgetförslag. Partiet har sagt att taket i a-kassan bör sänkas. På sikt måste det i stället höjas för att återspegla de löneökningar som har skett, skriver TCO:s ordförande Eva Nordmark och Sacos ordförande Göran Arrius.
Publicerad: Fredag 30 nov 2018
Senast uppdaterad: Fredag 30 nov 2018

I tider som nu, när arbetsmarknaden förändras snabbt och vi närmar oss en lågkonjunktur, bör man inte försämra trygghetssystemen. En försämrad a-kassa leder både till en sämre omställningsförmåga och till minskad konkurrenskraft för Sverige. Nu ska vi i stället skapa förutsättningar för människor att våga söka sig vidare till de nya jobben som morgondagens arbetsmarknad har att erbjuda och snabbt komma i arbete igen om jobbet går förlorat.
Centralorganisationerna TCO och Saco företräder tillsammans 2,1 miljoner tjänstemän och akademiker. Frågan om omställning är inte ny för oss. Digitaliseringen och trygghetssystemen är två områden som är starkt sammankopplade med omställningsfrågan där taket i a-kassan förtjänar att uppmärksammas just nu.
I en pågående regeringsbildning går nu politiken in i en budgetprocess med målet om att anta en budget för nästa år. När nu Moderaterna presenterar sin budgetmotion utgår vi från att den inte innehåller några förslag om sänkt tak vad gäller a-kassan då det skulle riskera att få negativa effekter på flera områden.
Taket i a-kassan ligger i dag på 25.025 kronor. Den som är arbetslös får maximalt 910 kronor om dagen från a-kassan. Därutöver kan man få omställningsersättning och ersättning från facklig inkomstförsäkring, om man uppfyller villkoren. Med dagens tak får 23 procent av arbetstagarna 80 procent av tidigare inkomst i ersättning från a-kassan i händelse av arbetslöshet. Ser man till tjänstemannagrupperna enbart, så blir andelen endast 13 procent.
Det är en myt att svensk a-kassa är generösare än andra länders. I själva verket ligger Sverige i den nedre delen av de internationella jämförelser som har gjorts. Nästan alla europeiska jämförbara länder erbjuder sina medborgare en generösare a-kassa om de blir arbetslösa.
A-kassan är just en omställningsförsäkring som ska skydda mot inkomstbortfall vid arbetslöshet. Därför måste taket i a-kassan på sikt höjas för att återspegla de löneökningar som har skett. Arbetsmarknaden är inte isolerad. Det som sker där, ihopkopplat med våra trygghetssystem, påverkar direkt andra delar av samhället. Vi varnar nu för tre konsekvenser av att sänka taket i a-kassan.
- Efterfrågan i ekonomin påverkas om taket i a-kassan sänks. Människor som blir arbetslösa har då mindre pengar i plånboken och därmed mindre möjlighet att konsumera. Efterfrågan sjunker som en följd av detta och det i sin tur kan spä på lågkonjunkturen som bekant är beroende av att efterfrågan förblir hög.
- Effektiviteten i jobbsökandet påverkas av hur levnadsförhållandena i övrigt ser ut. Om standarden går ned påverkar detta hur snabbt människor kommer i jobb igen. Förespråkarna av sänkt tak i a-kassan lyfter gärna fram frågan om incitament för att vilja hitta ett jobb men de glömmer hur taket i a-kassan faktiskt påverkar effektiviteten i jobbsökandet. Sänkt tak i a-kassan kan alltså vara ett dumsnålt sätt att snabbt spara pengar. På sikt kan det bli dyrare än vad man tänkt.
- Bostadsmarknaden. Sänks taket i a-kassan nu med en förväntad lågkonjunktur på ingång betyder det att fler arbetslösa kommer att få en ersättning som är långt mindre än tidigare lön. Det i sin tur kan ge konsekvenser på bostadsmarknaden när många tvingas ge upp sitt boende för att de inte har råd. Effekten drabbar inte bara den enskilde utan leder till att bostadspriserna går ner och risken att vi får en bostadsbubbla som spricker ökar. En färsk amerikansk studie visar att förstärkningen av a-kassan under senaste finanskrisen hade stor inverkan på stabiliseringen av bostadsmarknaden. De federala tillskotten till arbetslöshetsförsäkringen beräknas ha inneburit att 1,3 miljoner utmätningar kunde undvikas.
Vi och våra medlemsförbund står redo på en arbetsmarknad i förändring. Men för att vi ska lyckas bidra till att Sveriges konkurrenskraft fortsatt är stark måste vi ha politiker som samarbetar med oss.
Ge Sveriges tjänstemän och akademiker rätt förutsättningar, inte reformer som riskerar att försvåra omställningen och därigenom drabba människor både i deras arbetsliv och i deras privatliv.
Eva Nordmark, ordförande, TCO
Göran Arrius, ordförande, Saco
Debattartikel införd i DI den 30 november 2018.