Sätt igång en rejäl pensionsrenovering!

Det är utmärkt att statsminister Fredrik Reinfeldt flaggar för en mänskligare arbetsmarknad och att människor ska kunna jobba längre upp i åldrarna. Men för att statsministerns vision ska bli verklighet krävs att politikerna bakom pensionsuppgörelsen samlar sig till en rejäl renovering av pensionssystemet. Det säger Sacos ordförande Göran Arrius.

Publicerad: Lördag 11 feb 2012

Nyckelord:
Socialförsäkringar

Fredrik Reinfeldt säger i Dagens Nyheter att en arbetskarriär ska kunna sträcka sig till 75 års ålder och att man ska kunna byta karriär mitt i arbetslivet. Saco välkomnar det synsättet. Med stigande medelålder är det bra om de som vill arbeta längre kan göra det.

- En viktig pusselbit för att leda utvecklingen i den riktningen är pensionerna. Människor måste kunna lita på att de får en någorlunda trygg tillvaro när de väl slutar att arbeta, säger Göran Arrius.

För att det ska vara möjligt krävs en översyn av pensionssystemet där exempelvis successivt höjda åldersgränser, en översyn av PPM-fonderna samt åtgärder för att stärka AP-fonderna så att inte bromsen slår till så lätt ingår.

- Den typen av ingredienser borde de partier och politiker som har att vårda pensionsuppgörelsen ta till sig i en rejäl renovering av pensionerna, säger Göran Arrius.

Frågor:
Göran Arrius, ordförande Saco, 070-649 16 62
Gunnar Wetterberg, samhällspolitisk chef Saco, 070-689 11 22
Anders Jonsson, presschef Saco, 070-349 35 72

Kontaktpersoner

Göran Arrius, Ordförande
goran.arrius@saco.se

08-613 48 10