Fler länder begår brott mot de mänskliga rättigheterna i arbetslivet

Hot, avsked, fängelse, sexuella trakasserier, tortyr och i värsta fall mord drabbar arbetstagare och fackligt aktiva i fler länder än tidigare. Det visar världsfacket ITUC:s lista över de länder i världen som är sämst på mänskliga rättigheter i arbetslivet, som släpps idag. Bland de tio sämst rankade i världsfackets så kallade rättighetsindex finns Kina, Guatemala och Förenade Arabemiraten – länder som är kända för bristande demokrati och omfattande kränkningar av mänskliga rättigheter. Men högt på listan finns också Thailand, Turkiet, Indien och Kambodja – länder som svenskar gärna semestrar i eller där flera svenska företag lägger verksamhet.

Publicerad: Onsdag 10 jun 2015

Senast uppdaterad: Onsdag 10 jun 2015

Nyckelord:
Internationellt

Det är helt oacceptabelt att fattiga arbetstagare som demonstrerar för levnadslöner och bättre arbetsvillkor möter brutalt polisvåld eller blir mördade, så som hänt exempelvis i Kambodja. I höstas besökte jag Phnom Phen och träffade några av de modigaste fackliga ledarna jag någonsin mött. Med livet som insats, kämpar de varje dag för arbetstagares rättigheter, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, som också är biträdande ordförande för ITUC.

Några exempel på hur läget under det senaste året har försämrats är:

  • Antalet länder där arbetstagare gripits eller fängslats när de ställt krav på bättre arbetsvillkor eller demokratiska reformer har ökat från 35 till 44.
  • Antalet länder där arbetstagare har blivit avskedade eller avstängda från arbete efter att ha försökt förhandla fram bättre arbetsvillkor har ökat från 53 till minst 73.
  • 70 procent av rapportens 141 länder utesluter vissa yrkesgrupper från strejkrätten i nationella lagar eller rättspraxis.
  • Mord och försvinnanden av arbetstagare har skett i minst 11 länder, ofta för att skrämma de fackligt aktiva. Bara i Colombia mördades 22 personer.

- Rätten att bilda och ansluta sig till fackföreningar är en av de mänskliga rättigheterna i FN:s deklaration. Trots detta visar världsfackets årliga sammanställning att kränkningar av mänskliga rättigheter i arbetslivet ökar. Det är viktigt att vi tar det på största allvar, säger Eva Nordmark, ordförande i TCO.

Fackliga organisationer och arbetstagare blir också måltavlor eftersom de ofta driver på för demokratiska reformer. Under protestaktionerna för ökad demokrati i Hong Kong i september 2014 svartlistades många representanter från den fria fackliga rörelsen och många arbetstagare fanns bland de över 500 personer som greps av polisen.

- Fria fackföreningar är grundläggande för att utveckla demokratin och förbättra mänskliga rättigheter i arbetslivet, skapa social trygghet och minska fattigdomen, säger Göran Arrius, ordförande Saco. Därför är det oerhört viktigt att vi både i Sverige och internationellt verkar för att stoppa kränkningar av fackliga rättigheter.

För mer information, kontakta:
LO: Sigrid Boe, pressekreterare, 08 - 796 26 05
TCO: José Gutierrez, presschef, 08-782 91 91
Saco: Åsa Ehinger Berling, Internationell sekreterare, 070-6213230
Union to Union: Karin Lindström, 08-789 00 16