Forskningspolitiken måste vässas

Gårdagens besked att Astra Zeneca lägger ner sin forskningsenhet i Södertälje är djupt tragiskt för de enskilda medarbetarna som nu blir av med jobbet. Men även för Sverige som kunskapsnation, menar Sacos ordförande Göran Arrius.

Publicerad: Fredag 3 feb 2012

Nyckelord:
Utbildning & forskning

Astra Zenecas besked om att företaget lägger ner forskningsenheten i Södertälje är en tragedi på många plan. Främst för de 1 200 anställda som nu mister sina jobb, jobb de lagt ner hjärta och själ i under väldigt lång tid.

- Sacoförbunden har många medlemmar i Södertälje och jag är övertygad om att de berörda nu kommer få bästa möjliga stöd för att gå vidare i sina karriärer, säger Göran Arrius.

Men beskedet är även ett dråpslag för Sverige som forskarnation. Nu gäller det för samhället att säkra spetskompetensen och se till att den stannar i Sverige, menar Sacos ordförande Göran Arrius.

- Konkurrensen om de bästa forskarna är hård och i högsta grad internationell. Astra lägger sitt nya forskningsnav vid Harvard och Cambridge. Forskningspolitiken måste koncentrera, förstärka och vässa de svenska resurserna så att Sverige har starka navalternativ om 10-20 år, säger Göran Arrius och fortsätter:

- Med dagens höga marginalskatter är det väldigt svårt att locka till sig de bästa forskarna. Det är på tiden att regeringen genomför en ordentlig översyn av skattesystemet.

Frågor:
Göran Arrius, ordförande Saco, 070-649 16 62
Gunnar Wetterberg, samhällspolitisk chef Saco, 070-689 11 22
Anders Jonsson, presschef Saco, 070-349 35 72

Kontaktpersoner

Göran Arrius, Ordförande
goran.arrius@saco.se

08-613 48 10