Förslag om månadsuppgifter ett steg i rätt riktning

Äntligen! Det är bra att det kommer ett förslag för att få månadsuppgifter och en enklare hantering av inkomstunderlag. Men det är bekymmersamt att socialförsäkringsutredningen tycks ha kört fast med sitt huvuduppdrag.

Publicerad: Torsdag 28 jun 2012

Nyckelord:
Socialförsäkringar

Det säger Göran Arrius, ordförande i Saco och i Sveriges största a-kassa, Akademikernas (AEA) efter att socialförsäkringsutredningens delbetänkande om "harmoniserat inkomstbegrepp" lagts fram.

-Jag tror att månadsuppgifter skulle kunna vara ett sätt att komma ifrån dagens omständliga hantering på försäkrings- och a-kassorna, säger Göran Arrius.

Saco inser att det finns många praktiska problem som måste lösas, men de bör inte vara olösliga bara politikerna kan enas.

-Jag har dock svårt att förstå varför kompletterande ersättningar vid sjukdom och föräldraledighet inte ska ingå i inkomstunderlaget. Principen som utredningen i övrigt utgår ifrån är ju att alla inkomster som ligger till grund för uttag av socialavgifter ska utgöra inkomstunderlaget, säger Göran Arrius.

De ersättningar som utgår vid sjukdom och föräldraledighet har tagits ur löneutrymmet. Arbetstagarna har alltså avstått lön, då vore det väldigt märkligt om inte ersättningar ska ingå i inkomstunderlaget.

Mest allvarligt är dock signalerna om att socialförsäkringsutredningen kört fast. Saco har länge drivit nödvändigheten av en översyn för att få ett socialförsäkringssystem som inte äventyrar den offentliga ekonomin när de som arbetar blir allt färre och de äldre blir allt fler.

-De sista procenten i socialförsäkringarna får inte äta upp utrymmet för bra utbildning och sjukvård, men i den ödesfrågan verkar det hända väldigt lite i utredningen, säger Göran Arrius.

Frågor

Göran Arrius, ordförande Saco, 070-649 16 62
Ossian Wennström, socialförsäkringshandläggare Saco, 070-945 00 23
Anders Jonsson, presschef Saco, 070-349 35 72