Grönt ljus för lärarledda timmar

-Det är utmärkt att Miljöpartiet lägger förslag för att alla studenter på universitet- och högskolor ska få minst tio lärarledda timmar i veckan. Det är precis vad Sacos alla förbundsordföranden krävt tidigare.

Publicerad: Fredag 16 sep 2011

Nyckelord:
Utbildning & forskning

Det säger Sacos ordförande Göran Arrius tillsammans med Saco Studentråds ordförande Lisa Gemmel efter SvD:s publicering av Miljöpartiets budgetförslag.

Saco och samtliga medlemsförbund har tidigare kritiserat regeringen för att göra för lite och för sent för att öka antalet lärarledda timmar i den högre utbildningen.

"Målet måste vara åtminstone tio timmars lärarledd undervisning i veckan på alla akademiska utbildningar", skrev samtliga Sacoordföranden i en debattartikel i Sydsvenskan i maj.

-Det är bra att åtminstone Miljöpartiet nu följer vårt råd. Det borde regeringen också göra, säger Göran Arrius.

-Det kan inte vara rimligt att en del studenter får nöja sig med tre, fyra lärarledda timmar i veckan. De blir sämre utbildade och arbetsgivarna får sämre arbetskraft. På lång sikt är det samhällsekonomiskt vansinne att inte satsa ordentligt på fler lärare eftersom det är en viktig komponent för en kvalitativ högre utbildning, säger Lisa Gemmel.

Redan i budgeten förra hösten slog regeringen fast att ökningen av antalet högskolestuderande i kombination med de stora besparingarna på högskolan under 1990-talet fått kännbara konsekvenser. En ordentlig satsning på grundutbildningen vid högskolan borde således vara en högprioriterad fråga även för regeringen.

Den samlade Sacofederationen har vid flera tillfällen krävt att målet måste vara åtminstone 10 timmars lärarledd undervisning i veckan på alla akademiska utbildningar, undervisning som läraren självklart får tillräckligt med tid för att förbereda och följa upp.

Kontaktpersoner

Göran Arrius, Ordförande
goran.arrius@saco.se

08-613 48 10