Nu kan du jämföra din livslön på Saco.se

För akademiker med studielån och obetalda studieår är det viktigt att ta hänsyn till hela livets inkomster. Saco lanserar nu ett verktyg där du kan se livslönen för din utbildning och jämföra den med andra.

Publicerad: Torsdag 17 okt 2013

Nyckelord:
Lön & livslön

Saco har länge pratat om löner ur ett större perspektiv än vad som syns i lönekuvertet i slutet av månaden. Hela livets inkomster bör räknas, inte minst för akademiker som har långa studieperioder utan lön bakom sig samtidigt som de har stora studieskulder som måste betalas tillbaka.

Saco lanserar nu ett verktyg där du kan se livslönen för din utbildning och jämföra den med andra akademikers. Du kan även jämföra lönen med gymnasieutbildade och på så sätt få fram utbildningens avkastning.

Verktyget visar tydligt vilka utbildningar som är lönsamma ur ett ekonomiskt perspektiv och vilka som inte är det. Olönsamma utbildningar är bland annat lärare, arbetsterapeuter och bibliotekarier.

Livslönen för en genomsnittlig akademiker är 16.2 miljoner kronor, vilket är ca 16 procent mer än genomsnittet för en gymnasieutbildad. I begreppet livslön räknas både lön och pension efter skatt, studiemedel räknas som inkomst under studietiden. Den årliga avbetalningen av studieskulden dras bort från lönen under återbetalningstiden.

Nyfiken på hur stor livslönen är för din utbildning? Testa Sacos verktyg här.

Frågor:
Daniel Olemyr, kommunikatör digitala medier: 073 - 639 59 00
Thomas Ljunglöf, statistiker, 073-633 48 00
Thomas Jartsell, pressekreterare: 070-918 64 31

Kontaktpersoner

Thomas Ljunglöf, Statistiker/utredare, livslön
thomas.ljunglof@saco.se

08-613 48 85