Saco och TCO: Höj taket i a-kassan nu!

Uppgifter från socialförsäkringsutredningen idag visar att den svenska arbetslöshetsförsäkringen försämrats, och att den nu ligger under genomsnittet inom OECD-länderna. Det bekräftar att det är hög tid att höja taket i a-kassan.

Publicerad: Måndag 21 maj 2012

Nyckelord:
Arbetsmarknad,
Socialförsäkringar

Idag får endast tio procent av de heltidsarbetande som blir arbetslösa 80 procent av den tidigare lönen. Eftersom taket inte räknats upp på tio år ligger maxersättningen från a-kassan istället en bra bit under 50 procent av genomsnittslönen i Sverige. Detta är ett brott mot inkomstbortfallsprincipen.

Statsminister Fredrik Reinfeldt har hänvisat till att allt fler tecknar inkomstförsäkringar. Det är nödvändigt när ersättningen från a-kassan är så dålig. Följden av denna ordning blir att löntagare och småföretagare får betala två gånger, först via en försäkringsavgift till a-kassan som tas ut på hela inkomsten och därmed inte är försäkringsmässig. Sedan genom en avgift till en tilläggsförsäkring för att täcka det som det offentliga systemet inte klarar.

Om statsministern menar  allvar med att arbetsförsäkringen enbart ska ge ett grundskydd bör regeringen säga det i klartext och i så fall sänka arbetsmarknadsavgiften. Idag sker en våldsam överbeskattning av löneutrymmet.

Det bästa vore dock att slå vakt om inkomstbortfallsprincipen. Efter tio år borde det vara dags för en rejäl justering.

Därför kräver vi en ordentlig takhöjning av a-kassan – NU!

Frågor:
Göran Arrius, ordförande Saco, tel. 070-649 16 62

Kontaktpersoner

Göran Arrius, Ordförande
goran.arrius@saco.se

08-613 48 10