Dina pengar – med och utan kollektivavtal

Kollektivavtalet har en stor ekonomisk betydelse när du går i pension eller när du av olika anledningar får ett inkomstbortfall. Det är ett viktigt komplement till de allmänna socialförsäkringarna och det kan skilja flera tusen kronor i månaden för dig beroende på om det finns kollektivavtal på din arbetsplats eller inte.

Publicerad: Tisdag 19 jan 2021

Senast uppdaterad: Onsdag 29 mar 2023

Nyckelord:
Arbetsrätt,
Lön & livslön

Den här skriften är för dig som vill veta mer om vad ett kollektivavtal är och vad det kan betyda för din ekonomi. Här får du veta vad avtalet är värt i pengar vid olika händelser i livet. Kollektivavtalet är din försäkring genom hela karriären. 

Skillnaden mellan att ha kollektivavtal eller inte kan vara flera tusen kronor i månaden. Särskilt du som har inkomster över taken i de allmänna försäkringarna tjänar mycket på kollektivavtalet.

Ett kollektivavtal är en överenskommelse mellan fackliga organisationer och arbetsgivare. Sacoförbunden har för medlemmarnas räkning förhandlat med arbetsgivare och träffat kollektivavtal om bland annat tjänstepensioner och ett stort antal andra försäkringar. En enskild individ eller arbetsgivare skulle ha svårt att få motsvarande förmåner till samma låga kostnad på något annat sätt.

Skriften visar vad du får i extra ersättning vid:

  • sjukdom
  • arbetslöshet
  • föräldraledighet
  • arbetsskada
  • pension
  • dödsfall

De flesta arbetsplatser i Sverige har kollektivavtal, men inte alla. Kontrollera därför om det finns ett avtal på arbetsplatsen när du söker jobb eller byter arbetsgivare. Det har stora konsekvenser för din privatekonomi.

Pdf som finns för nedladdning är uppdaterad i mars 2023. 

Kontaktpersoner

Anna Odhner, Ombudsman/utredare pensioner och försäkringar
anna.odhner@saco.se

08-613 48 44