Hoppa till huvudinnehåll
Opinion & fakta

Sacopodden: Rätten att vara sig själv på jobbet

Ingen ska behöva gå till jobbet och ha ont i magen på grund av rädslan att bli utsatt för diskriminering. Det handlar det första avsnittet av Sacopodden om. - Det är allas ansvar att motarbeta påhopp och diskriminering på jobbet, säger Göran Arrius, ordförande Saco.

Sacopodden gästas av journalisten och den tidigare programledaren Marianne Rundström, som är känd från TV. Hon har själv fått uppleva åldersdiskriminering i och med att hon började närma sig pensionsåldern. Sakta men säkert blev uppdragen färre.

- Jag förstod först inte vad det handlade om. Min första tanke var att vi programledare får turas om att leda de större uppdragen. Men så småningom insåg jag att problemet var att min arbetsgivare ansåg att jag var för gammal, säger Marianne Rundström

Åldersdiskrimineringen tycks inte minska i arbetslivet trots höjd pensionsålder och brist på arbetskraft i flera branscher. Enligt svenska forskare vid Linnéuniversitetet är diskriminering på grund av ålder minst lika stark som etnisk diskriminering.

- Det tar i själen. Det blir ett personligt angrepp, att man inte duger längre, säger Marianne Runström.

Kitimbwa Sabuni som är talesperson för Afrosvenskarnas riksförbund (ASR) deltar också i podden. Han har flera gånger kritiserat svenska politiker och olika regeringar för att inte jobba tillräckligt mot diskriminering.

- Att inte vara vit är att inte vara svensk. Det är problematiskt eftersom landet heter Sverige och de som konstrueras att vara utanför den normen måste kvalificera sig för att bli svenska, säger Kitimbwa Sabuni.

Tillsammans med programledare Gina Bayoumi diskuterar Marianne Rundström, Kitimbwa Sabuni och Maja Rajs, ombudsman på akademikerförbundet SSR vad som är ok att säga och inte säga på jobbet. Samtalet utgår från de tre vanligaste formerna av diskriminering såsom ålder, kön och etnisk bakgrund.

Lyssna på avsnittet här: https://apple.co/2lNf48A

Om podden

Sacopodden är en podd om politik och aktuella samhällsfrågor med en facklig twist. Podden diskuteras hur vi utvecklar och förbättrar arbetsliv och yrkesutövning för Sveriges akademiker.

Dagens avsnitt är det första av sex avsnitt. Ett nytt avsnitt kommer att släppas varannan vecka. Avsnitten kommer att handla om allt från din rätt att vara dig själv på jobbet till hur din anställning tryggas. Podden gästas av experter, forskare och politiker. Programledare är Gina Bayoumi.

Poddavsnitten hittas på saco.se/sacopodden, i Itunes och på andra ställen där poddar finns.

Publicerad: 2019-09-10

Senast uppdaterad: 2019-09-10

Ämne:
Arbetsmiljö
Dela sidan