Stressen sliter ut välfärdens akademiker
Sjukskrivningar ökar snabbast bland akademiker, och de stressrelaterade diagnoserna ökar mest. Värst drabbade är kvinnor inom vård, skola och omsorg, skriver Göran Arrius, Saco.
Långt före pandemin har välfärdens akademiker rapporterat om en ohållbar arbetssituation, med hög arbetsbelastning utan möjlighet till återhämtning. Den senaste tiden är det barnmorskor som larmat, vilket kulminerat i massuppsägningar. Chefer inom förlossningsvården har avsagt sig sitt ansvar över arbetsmiljön, då de inte kan säkerställa en rimlig sådan. Det är minst sagt allvarligt. Även yrkesgrupper som lärare, läkare, fysioterapeuter, arbetsterapeuter, psykologer och socionomer har allt för länge tvingats stå ut med en orimlig arbetsbörda. Genom hjälteinsatser, inte minst under pandemin, har de lyckats säkerställa att kvaliteten på välfärden upprätthållits. Men många gånger har det skett på deras egen bekostnad. Det visar sig också i statistiken.
En ny rapport från Saco visar att sjukskrivningarna ökar snabbast bland akademiker. Mer än varannan sjukskriven akademiker har en psykiatrisk diagnos, och det är de stressrelaterade diagnoserna som ökar mest. Oftast är orsaken just hög arbetsbelastning, utan möjlighet till återhämtning. Sjukskrivningarna ökar både inom privat och kommunal sektor, men mest i den sistnämnda. Det är ingen slump. Inom vård, skola och omsorg är arbetsmiljön tuff och personalbristen stor. I välfärden är kvinnor är i stor majoritet, vilket även det visar sig i statistiken. Sacos rapport visar att kvinnor är generellt sett överrepresenterade bland sjukskrivna akademiker. Hela 85 procent av alla akademiker som är sjukskrivna för reaktion på svår stress är kvinnor. De dåliga arbetsvillkoren i välfärden är således inte bara ett stort samhällsproblem, utan även en viktig jämställdhetsfråga. Nu måste en förändring till.
För att förhindra ohälsosam arbetsbelastning som leder till att människor hamnar i långa sjukskrivningar, har arbetsgivarna ett stort ansvar. I grava fall av utmattningssyndrom kan funktionsnedsättningen vara under många år, vilket kan bli fallet om den ohälsosamma arbetsbelastningen och stressen fått pågå under för lång tid. Ju tidigare en utmattningsproblematik upptäcks desto lättare är det att rehabilitera individen tillbaka i arbete med god hälsa. Det är därför viktigt att arbetsgivaren är observant på tidiga signaler hos anställda som en del i det systematiska arbetsmiljöarbetet för att på så sätt hejda utvecklingen. Arbetsgivarna måste i högre grad ta sitt arbetsmiljöansvar och förhindra ohälsosam arbetsbelastning. Men politikerna måste också ge chefer inom välfärdenbättre förutsättningar och resurser att förbättra arbetsmiljön. I sin regeringsförklaring lovade statsminister Magdalena Andersson att stärka välfärden. Det kräver god arbetsmiljö för alla dem som arbetar där. Nu är det upp till bevis.
När personer ändå drabbats av psykisk ohälsa och hamnar i långa sjukskrivningar, behöver vi en sjukförsäkring värd namnet. I såväl regeringens budget och i M-KD-SD-budgeten som nu röstats fram, finns ett antal bra förslag för att förbättra sjukförsäkringen. Exempelvis ska rehabiliteringskedjans tidsgräns bli mer flexibel vid dag 365 än i dag. Det är positivt. Det lägger ett ännu större ansvar på arbetsgivarna att ta sitt rehabiliteringsansvar på allvar. Dessutom behöver Försäkringskassans tillämpning bli bättre. Försäkringskassan måste klargöra behovet av rehabilitering tidigare i sjukfallet för individen än vad som sker i dag.
Samtidigt som de stressrelaterade diagnoserna bland akademiker skjutit i höjden, visar Sacos rapport att andelen avslag på ansökan om sjukpenning bland dem med psykiatrisk diagnos ökade kraftigt mellan 2015 och 2020. Detta på grund av en förändrad tillämpning av sjukförsäkringen med hårdare regler. Dessutom blev Försäkringskassans syn på sjukförsäkringen som en omställningsförsäkring mer strikt. Det drabbade sjukskrivna med psykiatriska diagnoser i hög omfattning, vilket är högst beklagligt. Tillämpningen måste anpassas till den verklighet vi har i dag – där stressrelaterad psykisk ohälsa utgör stor del av alla sjukskrivningar. Sjukskrivna måste få en chans att rehabiliteras och återgå till sina arbeten, i stället för att tvingas byta bana.
Ingen ska behöva utförsäkras på orimliga grunder eller tvingas till omställning i onödan. Och ingen ska heller behöva tvingas säga upp sig från sitt jobb på grund av dålig arbetsmiljö. Detta är särskilt viktigt för akademiker i bristyrken i välfärden. I dag har allt för många av välfärdens akademiker valt att lämna de yrken som de brinner för och är utbildade till, för att värna sin hälsa och undvika sjukskrivning. Det är inte värdigt Sverige. Vi behöver alla barnmorskor, lärare, läkare, fysioterapeuter, arbetsterapeuter, psykologer och socionomer som vi kan få!
Därför kräver Saco att:
- Arbetsgivarna måste arbeta mer aktivt med det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM), och ha ett proaktivt och långsiktigt förhållningssätt gentemot detta.
- Arbetsgivarna behöver använda OSA-föreskrifterna (organisatorisk och social arbetsmiljö) mer förebyggande och som en del av det systematiska arbetsmiljöarbetet.
- Chefer inom välfärden måste ges bättre förutsättningar att förbättra arbetsmiljön.
- Försäkringskassan måste klargöra behovet av rehabilitering tidigare i sjukfallet för individen än vad som sker i dag.
- Det införs flexiblare regler för bedömning av arbetsförmåga vid dag 365.
Göran Arrius
ordförande Saco
Debattartikel införd i Svenska Dagbladet 5 december 2021.
Senast uppdaterad: 2021-12-06
- Ämne:
- Arbetsmiljö