Coronaepidemin - frågor och svar om vad som gäller på jobbet

Vad gäller för smitta, sjukdom och a-kassa? Vi har samlat några allmänna frågor och svar kring Coronaepidemin. Om du hur frågor om vad som gäller just för dig - kontakta ditt fackförbund.

Publicerad: Torsdag 26 mar 2020

Senast uppdaterad: Tisdag 30 jun 2020

Jag vill bidra till minskad smittspridning och tänkte jobba hemifrån. Har jag rätt till full lön?
Myndigheterna har uppmanat alla som kan att jobba hemifrån, så det är en bra idé. Om du kommit överens med din arbetsgivare att jobba hemifrån så ska du ha lön som vanligt. Men du har ingen rättighet att arbeta hemifrån, så det är viktigt att det finns en överenskommelse och att du är tydlig med att du står till förfogande.

Skolan har stängt och jag måste vara hemma med barnen. Kan jag vabba?
Nej, du kan inte vabba om dina barn inte är sjuka. Du kan jobba hemifrån, ta semester eller föräldraledigt.

Jag är förkyld och kan inte jobba hemifrån, vad gäller för mig?
Du får sjukskriva dig. Karensavdraget för den första sjukskrivningsdagen har tagits bort. Din arbetsgivare ska fortfarande göra ett avdrag och du får sedan ansöka om ersättning från Försäkringskassan. Du kommer att kunna vara hemma från jobbet upp till 21 dagar utan att behöva visa läkarintyg.

Jag är inte sjuk, men misstänker att jag kan ha smittats av Corona och måste stanna hemma från jobbet, vad gäller?
Om du inte får arbeta på grund av att du är smittad kan du få smittbärarpenning.

Jag tillhör en riskgrupp och vill inte riskera att bli smittad genom att gå till jobbet. Jag har ingen möjlighet att jobba hemifrån. Har jag rätt att stanna hemma?
Ja, personer i riskgrupper som riskerar att bli allvarligt sjuka av covid-19 kan få tillfällig ersättning. Ersättningen betalas ut med ett schablonbelopp på som mest 804 kronor före skatt per dag för högst 90 dagar under perioden 1 juli–30 september.

Arbetsgivaren är också skyldig att löpande undersöka och åtgärda risker för smittspridning på arbetsplatsen. Arbetsgivaren är även skyldig att hantera medarbetares oro för att bli smittad.

Min arbetsgivare kommer snart att bli tvungen att säga upp personal pga att vi inte har tillräckligt att göra, vad behöver jag tänka på nu?
Det viktigaste är att du kontaktar ditt fackförbund innan du går med på några överenskommelser. Regeringen har beslutat att införa möjlighet till så kallat korttidsarbete. Ta reda på vilka överenskommelser om korttidsarbete som finns i ditt lokala kollektivavtal. Om företaget går i konkurs kan du ha rätt till statlig lönegaranti.

Jag är inte med i a-kassan, vad händer om jag blir arbetslös?
Du kan ha rätt till en viss grundersättning, men den är väldigt låg. Se till att gå med i a-kassan och ett fackförbund, så du får både a-kassa och inkomstförsäkring.

Under 2020 finns tillfälliga regler för a-kassan. Redan efter tre månaders medlemskap kan du ha rätt till ersättning upp till 80 procent av lönen. Kravet på arbetat tid har sänkts till 60 timmar och taket i ersättningen har höjts till 33 000 kronor per månad. Dessutom avskaffas karensdagarna för den som blivit uppsagd. Förändringarna börjar gälla vid lite olika tidpunkter, så kolla upp vad som gäller med Akademikernas a-kassa.

Vill du också ha en inkomstförsäkring och trygga din inkomst? Bli medlem i ett Sacoförbund.

Bli medlem idag