A-kassan får inte bli en medborgarlön

Arbetslöshetsförsäkringen måste förbli en omställningsförsäkring, en försäkring som ger skydd mellan två jobb. Ska arbetslinjen upprätthållas måste man kvala in i arbetslöshetsförsäkringen och tröskeln för att ta sig in får inte bli allt för låg för att systemet ska fungera.

Publicerad: Måndag 4 mar 2013

Det säger Sacos ordförande Göran Arrius efter uppgifterna i Svenska Dagbladet om att den sittande socialförsäkringsutredningen överväger att det ska bli möjligt att få a-kassa utan att först ha arbetat.

Redan idag består arbetslöshetsförsäkringen av en allmän grundförsäkring och en frivillig tilläggsförsäkring som sköts av fristående a-kassor. Det är mycket möjligt att den modellen är värd att bygga vidare på. Det skulle kunna vara en god kompromiss mellan de som vill ha en obligatorisk a-kassa och de som vill fortsätta med frivillig anslutning. I botten en allmän försäkring som helt betalas via skatter och som ger en hygglig grundnivå oavsett inkomst för den som kvalat in sig. Ovanpå det en inkomstbaserad ersättning som betalas via skatter och avgifter.

För att systemet ska fungera måste dagens differentierade avgifter slopas, vilket innebär en sänkning för de flesta. Inkomsttaket måste också höjas rejält. Idag är de flesta långt ifrån målet att få 80 procent av lönen i arbetslöshetsersättning.

Saco har tillsammans med LO och TCO förespråkat en höjning av inkomsttaket till 7,5 prisbasbelopp, en höjning från 18 700 till 26 750 kronor i månaden.

– Jag tycker också att man bör överväga om taket inte ska vara ännu högre en kortare period i början av arbetslöshetsperioden, kanske på 10 prisbasbelopp. Då får även den som tjänar bra en hygglig möjlighet att hitta ett nytt jobb som motsvarar personens kvalifikationer. Han eller hon behöver inte ta första bästa jobb för att klara räntor och amorteringar, säger Göran Arrius.

Men a-kassan får inte bli en medborgarlön. Den risken är uppenbar om man sänker kvalifikationskraven för lågt för att få grundersättningen. Socialförsäkringsutredningens ordförande Gunnar Axén säger i Svenska Dagbladet att förslaget ska utgå från TCO:s förslag. Enligt detta ska den som tjänar sammanlagt 8 000 kr på sex månader vara berättigad till en ersättning på 7000 kr/mån.

– Det är väldigt viktigt att hålla fast vid att arbetslöshetsförsäkringen ska vara en omställningsförsäkring mellan arbeten. Ersättningen får inte utvecklas i riktning mot försörjningsstöd eller en sorts medborgarlön. Arbetslinjen är förutsättningen för att socialförsäkringarna ska fungera.

Frågor:
Göran Arrius, ordförande Saco, tel. 070-649 16 62
Anders Jonsson, presschef Saco, tel. 070-349 35 72