EU måste satsa på forskning

I dessa kristider är det särskilt viktigt att satsa på forskning. Annars kommer EU att halka efter. Det är bara att instämma i Nobelpristagarnas öppna brev till EU-ländernas stats- och regeringschefer.

Publicerad: Tisdag 23 okt 2012

Nyckelord:
Utbildning & forskning

Det säger Sacos ordförande Göran Arrius sedan 42 Nobelpristagare och fem Fieldsmedaljvinnare i ett öppet brev varnat för att forskningen inte kommer att få tillräckligt med pengar i EU:s budget för 2014 till 2020. Brevet publiceras i SvD.

Särskilt viktigt är att det från nationella intressen Europeiska Forskningsrådet (ERC) får tillräckliga resurser att fortsätta sitt framgångsrika arbete. Nobelpristagarna skriver att ERC finansierar de bästa forskarna oavsett nationalitet och utgör ett viktigt komplement till nationell grundforskningen.

- Det är det som är poängen. ERC är en del av EU:s forskningsprogram, men snävas inte in av nationella hänsyn utan fungerar som ett vetenskapligt styrt forskningsråd. När ERC kom till var Sverige pådrivande.

- Därför hoppas jag att statsminister Fredrik Reinfeldt och Anders Borg gör sitt bästa i budgetförhandlingarna för att se till att den vetenskapligt styrda forskningen får goda möjligheter, säger Göran Arrius.

Frågor:

Göran Arrius, ordförande Saco, 070-649 16 62
Anders Jonsson, presschef Saco, 070-349 35 72

Kontaktpersoner

Göran Arrius, Ordförande
goran.arrius@saco.se

08-613 48 10