Fri flytträtt ger lägre pensioner

Livförsäkringsutredningens förslag om fri flytträtt kommer att leda till sämre villkor och lägre tjänstepensioner, varnar Saco i sitt remissvar till regeringen. – Utredningens förslag gynnar bara fondbolagen och försäkringsförmedlarna, säger Sacos ordförande Göran Arrius.

Publicerad: Fredag 1 mar 2013

Nyckelord:
Socialförsäkringar

Det var i september förra året som den så kallade Livförsäkringsutredningen kom med sitt betänkande. Utredningen föreslår bland annat fri flytträtt av premiebestämda tjänstepensionsförsäkringar, något som kommer att leda till sämre villkor för landets löntagare.

- Sacoförbundens medlemmar har via kollektivavtalen fått lägre avgifter och bättre villkor för sina tjänstepensioner. Om förslaget om fri flytträtt blir verklighet så hotas det systemet, vilket kommer att leda till lägre pensioner, säger Sacos ordförande Göran Arrius och fortsätter:

- Risken med fri flytträtt är att det istället blir bolagen med dyrast reklam och högst provisioner som får flest kunder.

Att tro att bolagens rådgivare på en "friare" marknad kommer att se till att de försäkrade förstår vad de byter mellan är naivt. Innan arbetsmarknadens parter såg till att avgifter och villkor förbättrades var det inget som hindrade bolagen från att själva förbättra sina försäkringar, skriver Saco i remissvaret.

- Utredningen har helt missat individperspektivet. Förslaget gynnar bara fondbolagen och försäkringsförmedlarna, inte dem vars pensioner det faktiskt handlar om, säger Göran Arrius.

Ta del av Sacos remissvar i sin helhet här.

Frågor:
Göran Arrius, ordförande Saco, 070 - 649 16 62
Ossian Wennström, utredare, 070 - 945 00 23
Thomas Jartsell, pressekreterare, 070 – 918 64 31

Kontaktpersoner

Göran Arrius, Ordförande
goran.arrius@saco.se

08-613 48 10