Pagrotsky borde göra det han tycker är bäst

Det är tråkigt att socialdemokraternas skatteutredare Leif Pagrotsky inte klarar av att föra fram sitt eget förstahandsalternativ. Då skulle han kunna göra en verklig insats för landet. Det säger Sacos ordförande Göran Arrius.

Publicerad: Fredag 21 sep 2012

Nyckelord:
Skatter

Leif Pagrotskys uppdrag har varit att föreslå vad socialdemokraterna ska göra med skatterna om de vinner valet. Av presentationen i DN idag att döma blir det inga större förändringar. Dagens lapptäcke består. Alla ändringar som gjorts sedan den stora skatteomläggningen har gjort att skattesystemet är närmast obegripligt och medger stora möjligheter för skatteplanering.

Och egentligen vill Leif Pagrotsky göra något åt detta. Till P1-morgon säger han att hans förstahandsalternativ är att få en ny bred enighet över blockgränsen i en ny skatteöversyn. "En bred enighet utifrån principer som förra gången, enkelhet, likformighet, samma beskattning av inkomster. Det är bra för ekonomin, det snedvrider inte, det uppmuntrar inte till skatteplanering", säger Pagrotsky.

- Jag skulle inte kunna säga det bättre själv. Det Leif Pagrotsky konstaterar har Saco gjort länge. Det är oerhört viktigt för landets fortsatta ekonomiska utveckling att politikerna tar sig i kragen och samlas till ett skattesystem som inte ger en massa snedvridande effekter, säger Göran Arrius.

Tyvärr föreslår inte Leif Pagrotsky sitt förstahandsalternativ. Det är orealistiskt säger han till P1-morgon.

- Jag blir bedrövad när politiker vet vad som vore bäst att göra, men sedan avstår från att föreslå det av någon sorts taktiska skäl. Det är inte att ta ansvar för landet, säger Göran Arrius.

Frågor:
Göran Arrius, ordförande Saco, 070-649 16 62
Anders Jonsson, presschef Saco, 070-349 35 72

Kontaktpersoner

Göran Arrius, Ordförande
goran.arrius@saco.se

08-613 48 10