Välkommet besked – Förslaget om fri flytträtt i papperskorgen

Regeringen kommer inte att lägga fram något förslag om fri flytträtt för de kollektivavtalade tjänstepensionerna. Livförsäkringsutredningens förslag kommer inte att genomföras. Det beskedet gav finansmarknadsminister Peter Norman när han träffade arbetsmarknadens parter och försäkringsbranschen igår. - Det är väldigt positivt att regeringen lyssnat på våra invändningar. Jag föreslog redan i september 2012 tillsammans med mina ordförandekolleger i LO och TCO att förslaget skulle kastas i papperskorgen. Nu gör regeringen det, säger Sacos ordförande Göran Arrius.

Publicerad: Tisdag 8 apr 2014

Nyckelord:
Socialförsäkringar

Det blir alltså inte möjligt att flytta de medel som sätts av genom kollektivavtal till tjänstepension hur som helst. Därmed skyddas löntagarnas pensioner från att flyttas till avtal med sämre villkor och avgifter än de som förhandlats fram av arbetsmarknadsparterna. 

Samtalen om förbättringar inom systemet ska fortsätta, till exempel att möjliggöra sammanslagning av små fribrev.

– Det har vi varit positiva till hela tiden så på den punkten fortsätter vi gärna samtalen med regeringen. Det viktiga är att den tvingande och retroaktiva flytträtten nu inte blir av. Det skulle ha riskerat att förstöra ett väl fungerande system, säger Göran Arrius.

Frågor:
Göran Arrius, ordförande Saco, tel. 070-649 16 62
Ossian Wennström, pensionsexpert Saco, 070-945 00 23
Anders Jonsson, presschef Saco, tel. 070-349 35 72

Kontaktpersoner

Göran Arrius, Ordförande
goran.arrius@saco.se

08-613 48 10