Välkommet steg mot slopat PPM-system

Saco välkomnar utredarens förslag om att begränsa antalet fonder inom PPM. Men det får inte stanna där. – På sikt måste premiepensionen slopas helt och föras över till inkomstpensionen. Det skulle stärka systemet och minska risken för den så kallade bromsen att slå till, säger Sacos ordförande Göran Arrius.

Publicerad: Fredag 31 maj 2013

Senast uppdaterad: Fredag 9 jun 2017

Nyckelord:
Socialförsäkringar

Den statliga utredare som har haft i uppgift att se över premiepensionen, PPM, kom i dag med en promemoria. Utredaren presenterar två vägval för premiepensionen varav det ena går ut på att kraftigt banta antalet valbara fonder till max tio stycken. Det andra förslaget behåller dagens system med ett stort antal fonder.

Saco välkomnar förslaget om att minska antalet fonder.

- Saco har länge påtalat det orimliga med dagens system, som har ett alldeles för stort inslag av lotteri. Det leder till stora skillnader i utfall mellan individer, något som tär på förtroendet för ett system vars främsta kännetecken bör vara trygghet och förutsägbarhet, säger Sacos ordförande Göran Arrius och fortsätter:

- Det här måste vara första steget på en större reform av pensionssystemet. Det är nödvändigt när vi jobbar längre och allt färre ska försörja allt fler. Det innebär bland annat en stegvis höjning av pensionsåldern och att premiepensionen på sikt slopas helt och i stället övergår i inkomstpensionen. Det skulle stärka systemet och minska risken för den så kallade bromsen att slå till.

Läs mer om hur Saco vill förändra pensionssystemet här.

Frågor:
Göran Arrius, ordförande Saco: 0706-491 662
Thomas Jartsell, pressekreterare: 0709-186 431

Kontaktpersoner

Göran Arrius, Ordförande
goran.arrius@saco.se

08-613 48 10