Studentrådet i Studio Ett: Sen examen påverkar pensionen
I Sverige tar många studenter examen sent vilket påverkar deras framtida pensioner negativt. Genomsnittsåldern vid examen är nästan 30 år vilket är den näst högsta i OECD-länderna. - En lösning är att införa en tredje termin, menar studentrådets ordförande tillsammans med Eva Adolphson, pensionsekonom på Alecta.
Publicerad: Torsdag 29 okt 2015
Senast uppdaterad: Torsdag 17 mar 2016

- Att svenska studenter tar examen sent i livet påverkar deras framtida pension. Men dessutom påverkar det dagens system som till viss del bygger på inbetalningar. Om fler kommer ut tidigare i arbetslivet så gynnar det alltså dessutom dagens pensioner, säger Kristin Öster.
Ekonomerna Eva Adolphson och Annika Creutzer skrev tidigare i en debattartikel i Dagens Nyheter att det inte räcker med att höja pensionsåldern. Unga måste börja arbeta tidigare och därmed börja studera tidigare.
Tidiga pengar växer snabbare
Eva Adolphson jämför snittåldern för examen i Sverige på knappt 30 år med snittåldern i Storbritannien (24 år), Nederländerna (24,6 år) och Tyskland (26,5 år) och förklarar i Sveriges Radios Studio Ett varför det är ett problem.
- I allt fler delar av pensionen ser det ut som så att pengar som kommer in tidigt växer snabbare med en snöbollseffekt som brukar kallas ränta för ränta.
Studentrådets Kristin Öster konstaterar att det finns många anledningar till att svenska studenter kommer ut sent i arbetslivet.
- Det är vanligt med uppehåll mellan gymnasiet och högre studier. Man vill till exempel resa och hitta sig själv men det kan också vara så att man inte kan börja plugga därför att man måste läsa på Komvux först. Många studenter hoppar också av därför att man har gjort fel studieval.
Sommartermin för snabbare examen
Lösningen på sent inträde i arbetslivet vore enligt Kristin Öster att erbjuda en bra studie- och yrkesvägledning under gymnasieåren så att eleverna tidigt kan fatta medvetna val, men även att som student kunna tillgodogöra sig poäng från sommarkurser i sin examen, vilket nu är ett förslag på remiss.
- Sommarterminen är en outnyttjad resurs. Det vore positivt att använda sommarterminen till relevanta studier som kan räknas in i examen. då skulle studietiden kunna kortas med upp till ett år.