Krönika: Utbildning är en värdefull investering

Hur kan du förbereda dig för en arbetsmarknad som är i ständig förändring? En högskoleutbildning ger en viktig grund, men glöm inte bort att samtidigt odla kontakter med arbetslivet.

Publicerad: Fredag 8 apr 2016

Senast uppdaterad: Fredag 8 apr 2016

En högskoleutbildning kan öppna många dörrar. I takt med att arbetsmarknaden ställer allt högre krav på kompetens är det också fler som söker sig till högskolan. Men vissa utbildningar har en starkare koppling till arbetslivet än andra. Det kan vara bra att tänka på, både när du väljer utbildning och under studietiden.

Jag minns att jag satt på en camping i Australien när jag sökte in till psykologprogrammet. Det kändes väldigt konstigt att på andra sidan jorden surfa runt bland universitetens hemsidor. Nu, fem år senare, ser jag fram emot att snart få testa vingarna som färdig psykolog.

Att utbildningen ska förbereda för arbetslivet är egentligen en självklarhet. Efter flera år i högskolan vill vi studenter hitta ett jobb där vår utbildning kommer till nytta. Dessutom vill vi känna oss förberedda för arbetslivets utmaningar och en tilltro till vår kompetens.

Högskolan bär ansvaret för att utbildningarna har en fungerande koppling till arbetslivet. Även arbetsgivarna spelar en viktig roll. Genom att erbjuda praktikplatser, studiebesök och gästföreläsningar kan företagen både ge studenterna en bättre inblick i arbetslivet och samtidigt bredda den egna rekryteringsbasen.

Men det finns även mycket du som student kan göra för att slippa känna dig som Bambi på hal is när du står där med examensbeviset i din hand.

Först och främst, ta reda på så mycket du kan om utbildningarna du är intresserad av. Högskolevalet blir lättare om du har en tydlig målbild när du jämför olika program. Försök att redan nu tänka ut vad du vill få ut av din utbildning och hur du vill kunna använda den i framtiden.

För det andra, se till att tidigt knyta kontakter med arbetsgivare du är intresserad av. Om utbildningen saknar en tydlig koppling till arbetslovet kan du som student på egen hand stärka dina kontakter med arbetslivet och på så sätt förbättra sina chanser till jobb.

Mitt tips är att skaffa en mentor som kan ge dig vägledning, stöd och kontakter under studietiden. Du kan själv söka upp en person som befinner sig i en yrkesroll du är intresserad av, eller kontakta högskolans karriärcentrum alternativt det fackförbund som samlar ditt framtida yrke. Jag själv har kontaktat mentorer som inte är psykologer för att bredda min bild av vad jag kan göra efter examen.

En utbildning är en värdefull investering. Även om examen kan kännas långt bort när du sitter och funderar på vilka utbildningar du ska klicka i för din ansökan, så kommer du så småningom lämna högskolan. Och en god kontakt med arbetslivet under studietiden skapar förutsättningar för ett långt och utvecklande arbetsliv.

Kristin Öster, ordförande Saco studentråd

Krönikan publicerades i SvD bilagan Fokus Kompetensutveckling