Gaudeamus: Sjukskrivningssystemet för studenter alldeles för krångligt.

Reglerna kring sjukskrivning i arbetslivet ändras till och från och är omdebatterade. Oavsett vad man tycker om reglerna är de tydligt kommunicerade. Det är knappast något som man kan säga om reglerna kring studenter.

Publicerad: Tisdag 27 mar 2012

Nyckelord:
Socialförsäkringar,
Utbildning & forskning

På bussen snörvlar alla. Hela min facebook är fylld av uppdateringar från vänner som är hemma och är sjuka. Influensa och förkylningstider drabbar även studenter. Ofta blir man bara hemma några dagar. Och vem tänker på att anmäla sig till Försäkringskassan då? Men skulle din influensa vägra att gå över hade det varit klokt att anmäla sjukdomen första dagen. För visste du att karenstiden för en sjuk student i dag är 30 dagar?

30 dagar är lång tid. Har man ont om pengar nästan oändligt långt. Att börja äta nudlar redan den 29:e är ju sådär. Studentlivet är sällan förutsägbart och lättplanerat. Utgifter kommer lite oväntat här och där och för att kunna planera långt fram krävs tydliga system. Tyvärr är reglerna kring den inkomstbaserade socialförsäkringen sjukförsäkringen för studenter långt i från enkla och tydliga.

Läs hela artikeln