Debattartikel i Expressen: Håll löftet till studenterna, Stefan

Ge studenter rätt till deltidssjukskrivning. Det kräver studentrörelsen när regeringen ska ta hand om socialförsäkringsutredningens slutbetänkande.

Publicerad: Onsdag 25 feb 2015

Senast uppdaterad: Onsdag 25 feb 2015

Nyckelord:
Socialförsäkringar

På måndag, den 2 mars, ska den parlamentariska socialförsäkringsutredningen leverera sina förslag. Under de fem år utredningen pågått har hundratusentals studenter farit illa i dagens ihåliga trygghetssystem.

Till exempel innebär dagens regler att studenter inte kan vara sjukskrivna på deltid. De tvingas därför välja mellan att studera heltid fastän de inte mår bra eller sjukskrivas på heltid i onödan. Dessutom är många studenter oförsäkrade på grund av att socialförsäkringarna är kopplade till studiemedlet.

Vi vill föra fram tre krav som vi hoppas att regeringen tar till sig i det följande arbetet:

1. Ge studenter rätt till deltidssjukskrivning.

2. Förtydliga ansvaret för studenters rehabilitering.

3. Knyt socialförsäkringssystemet till studier, i stället för studiemedel.

På arbetsmarknaden är den vägledande principen att den som kan arbeta ska arbeta. Socialförsäkringssystemen är uppbyggda därefter, så att den som förlorar sin sysselsättning, på grund av sjukdom, snabbt ska kunna återgå till arbete. Vi menar att samma princip borde gälla studenter. Återgång till studier måste prioriteras lika högt som återgång till arbete.

Efter den 2 mars blir det regeringens ansvar att se till att nödvändiga förändringar genomförs. Stefan Löfven lyfte i sin regeringsförklaring att studenternas skydd vid sjukdom ska stärkas. Nu är det upp till bevis.

Rebecka Stenkvist, ordförande Sveriges förenade studentkårer (SFS)
Kristin Öster, ordförande Saco Studentråd

Införd i Expressen den 25 februari 2015.