Regeringen bryter vallöfte till studenterna

För andra året i rad sviker Socialdemokraterna sitt vallöfte till studenterna. Satsningar på fler sommarkurser uteblir. Regeringen har på så sätt återigen missat en chans att både sänka ungdomsarbetslösheten och tidigarelägga studenters inträde på arbetsmarknaden.

Publicerad: Måndag 21 sep 2015

Senast uppdaterad: Måndag 21 sep 2015

I sitt valmanifest utlovade Socialdemokraterna fler relevanta sommarkurser. Genom att låta studenter plugga på sommaren skulle den hårda konkurrensen om sommarjobb minska, samtidigt som studenterna kan ta en snabbare examen. Nu uteblir satsningen.

- Det är en besvikelse. Förra året skrev Magdalena Andersson under på att hon ville bygga ut sommarterminen. Nu sitter hon på makten och pengapåsen, men inget händer, säger Kristin Öster, ordförande i Saco studentråd och fortsätter;

- Vi förväntar oss att politikerna håller sina vallöften. Nu gömmer de istället frågan i en utredning. Men vad finns det att utreda?

I budgetmotionen för 2014 aviserade Socialdemokraterna en satsning på 30 miljoner kronor för att utöka sommarterminen. I budgeten som föll hade pengarna ersatts med en uppmuntran till lärosätena. Även årets budget saknar verkningsfulla reformer.

- De har svikit oss för andra året i rad. De största förlorarna är alla de arbetslösa ungdomar som återigen tvingas konkurrera med studenter om sommarjobb.

Kontakt:
Kristin Öster, ordförande Saco studentråd: 070-712 70 41