Studenter välkomnar Socialförsäkringsutredningen

Socialförsäkringsutredningen föreslår att Saco Studentråds förslag om en arbetslöshetsförsäkring för nyutexaminerade studenter, i form av ett matchningslån, ska utredas vidare. Matchningslånet ska försäkra studenter mot risken att inte hitta ett jobb efter examen.

Publicerad: Måndag 2 mar 2015

Senast uppdaterad: Torsdag 5 mar 2015

- Studenterna behöver en specialanpassad arbetslöshetsförsäkring för att kunna hitta rätt jobb direkt. Det är väldigt roligt att vårt förslag kan bli verklighet, säger Kristin Öster ordförande i Saco Studentråd.

- Vi vill att studenter ska kunna fortsätta ta studiemedel i tre månader efter examen. Kombinerat med stärkt karriärservice skulle det ge studenterna tryggheten och möjligheten att hitta rätt jobb, inte bara ett jobb, säger Kristin Öster.

Utredningen pekar även på problem i dagens system kopplat till studenters sjukskrivning. Den belyser åtgärder som behövs för att täcka de glapp i systemet som hindrar en snabb återgång till studier.

- Nu måste regeringen ta initiativet så att förslagen blir verklighet. Det är till exempel orimligt att studenter inte kan sjukskriva sig på deltid, säger Kristin Öster.