Sommarkurserna fortsätter minska

Trots socialdemokraternas vallöfte har regeringen inte infört fler sommarkurser. Antalet kurser fortsätter istället att minska. Värst drabbade är studenterna i Stockholm och Göteborg. – Det är en sorglig utveckling, säger Kristin Öster, ordförande i Saco studentråd.

Publicerad: Måndag 22 feb 2016

Senast uppdaterad: Måndag 22 feb 2016

Sommarterminen är en outnyttjad resurs. Trots ett stadigt ökande söktryck har utbudet av sommarkurser mer än halverats sedan 2010. Då fanns det 775 sommarkurser att välja bland,  i år finns det bara 363 kvar.

- Årets kursutbud är en besvikelse. Sommarterminen är ett guldläge för studenter som vill plocka poäng till en snabbare examen eller bredda sin kompetens. Fler borde få den möjligheten, inte färre, säger Kristin Öster ordförande i Saco studentråd.

Störst är minskningen i Stockholm och Göteborg (se bifogad lista med utvecklingen per län/lärosäte). Men det finns positiva undantag. I Skåne har sommarkurserna istället ökat med drygt 50 procent.  

Saco studentråd är kritiska till att regeringen, trots vallöftet, inte tagit några konkreta steg mot en utbyggd sommartermin. Istället för att investera i sommarterminen har regeringen har gömt frågan i en utredning.

- Det råder en bred enighet om att vi måste jobba längre upp i åldrarna. Ett tidigare inträde är det första steget mot ett längre arbetsliv. Det är hög tid att regeringen möjliggör för studenterna att vara studenter året runt, säger Kristin Öster.