Släpp in ungdomarna i pensionsdebatten

Debatten om våra framtida pensioner är alltför viktig för att överlåtas till pensionärerna. Saco Studentråd vill att fler unga ska intressera sig för sin framtida försörjning och tar därför initiativ till en diskussion om framtidens pensionssystem över generationsgränserna. – Kanske borde PRO starta ett ungdomsförbund, säger Johannes Danielsson, ordförande för Saco Studentråd.

Publicerad: Torsdag 10 okt 2013

Pensionsfrågan är het. Det handlar om PPM, pensionsåldern och den så kallade "bromsen". Debatten förs på tidningarnas debattsidor, på seminarier och i riksdagen. Men alltför sällan får framtidens pensionärer, det vill säga dagens ungdomar, komma till tals. I stället är det pensionärsorganisationernas företrädare som uttalar sig, ofta ur pensionärernas perspektiv.

Det vill Saco Studentråd ändra på. Frågan om framtidens pensioner handlar om tusentals miljarder kronor och berör Sveriges ungdomar i högsta grad. Inte minst eftersom de fortfarande har möjlighet att påverka sina pensioner. Både individuellt, genom vägval i livet, och samlat, genom politiken.

I dag presenterar Saco Studentråd en skrift som visar vad dagens unga bör vara uppmärksamma på i pensionssystemet. Skriften lanseras i samband med en diskussionsträffdär bland annat Ulf Kristersson, socialförsäkringsminister, och Irene Wennemo, forskare med LO-bakgrund, deltar för att bidra med perspektiv från politiken och akademin.

- Unga borde vara mer engagerade i pensionsfrågan. Saco Studentråd vill bidra med ett ungdomsperspektiv i pensionsfrågan och tar därför initiativ till en diskussion om framtidens pensionssystem över generationsgränserna, säger Johannes Danielsson, ordförande Saco Studentråd och fortsätter:

- Kanske är det dags för PRO att starta ett ungdomsförbund. Vi behöver fler aktörer som ser pensionsfrågan ur ungdomarnas perspektiv.

Frågor:

Johannes Danielsson, ordförande Saco Studentråd: 0736 46 79 28


Ladda ner skriften här.
Ladda ned sammanfattningen av skriften här.
Pressbild