Slut med avgiftsfri utbildning i Norden

Idag debatterar Sveriges riksdag förslaget om studieavgifter för utländska studenter. Beslut väntas klockan 16. Samtidigt pågår en demonstration mot studieavgifter i Finland

Publicerad: Onsdag 21 apr 2010

Demonstrationen startar klockan 12, då studenterna avgår från Senate square till parlamentet i Helsingfors. I Finland har studieavgifter för utländska studenter införts den första januari i år, och studenterna är nu oroliga för att studieavgifter inom en snar framtid ska tas ut även för finska studenter. De finländska studenterna hoppas få garantier från de finländska riksdagspartierna att avgifter för finländska studenter inte kommer att införas.

- Saco Studentråd stödjer helhjärtat de finska studenternas motstånd mot studieavgifter, säger Lisa Gemmel, ordförande för Saco Studentråd.

- Dagens väntade beslut i Sveriges riksdag innebär ett skifte i svensk utbildningspolitik, som kommer innebära färre utländska studenter på våra utbildningar och därmed färre perspektiv och en sämre utbildning. På sikt är jag också orolig att studieavgifter kan komma att tas ut av svenska studenter, avslutar Lisa Gemmel.

Ytterligare kommentarer:
Lisa Gemmel, 0705-57 19 84.