Hoppa till huvudinnehåll
Studier

Frågor & svar

Här hittar du svaren på dina frågor om våra event, digitala och på plats. Saknar du svar på något? Mejla oss på studentmassa@saco.se
 • Man behöver mellan 1 och 2 Mbps per användare för att få ok bild/ljud i videotal och streaming av webbinarier.

  I det ganska extrema fallet där 400 elever streamar video samtidigt skulle  det innebära att det behövs 800 Mbps totalt in till skolan.

  Dock kommer det i praktiken att gå åt ganska mycket mindre bandbredd då inte alla tittar på video eller vara i videosamtal samtidigt, så detta är en övre gräns att förhålla sig till.

  Hör med er skolas  IT-avdelning om så mycket bandbredd finns tillgänglig.

  Om ni är osäkra på er kapacitet kan de exempelvis generera uppspelning av 400 youtube-klipp samtidigt eller använda ett verktyg som https://trex-tgn.cisco.com/ för att generera nätverkstrafik.

 • Den digitala Sacomässan är en webblösning och vi rekommenderar att man besöker den med dator. Mässportalen är mobilanpassad, men det blir inte lika lättanvänt och mobilen kan ju vara bra att ha till hands för annat.

  Använd helst Chrome eller Edge, Firefox fungerar också. Internet Explorer rekommenderas inte.

 • Gör en plan innan

  Ett tips är gå igenom vad som är intressant i Liveprogrammet och Hitta utställare innan eventet och favoritmarkera. Det sparas då på Min sida > Favoriter & mässplan. Där kan du också anteckna.

  Börja i liveprogrammet

  Vi rekommenderar att man startar i liveprogrammet. Förutom onlineföreläsningarna visar det också vilka utställare som bemannar sin chatt. Efter en avslutad programpunkt hamnar man som besökare i den föreläsande utställarens digitala monter och kan ställa frågor i chatten. 

  Utforska digitala montrar som intresserar dig

  Även om de inte skulle vara bemannade så finns det mycket att se där. Många utställare har videoklipp och förinspelade föreläsningar som är klart sevärda! Vår centrala studievägledning i bemannad och där det saknas chattfunktion hos någon av våra utställare går det bra att fråga våra studievägledare i chattten.

  Min sida

  Innehåller planeringsfunktioner och instruktioner. Läs mer under Min sida i Sacomässan.se

   

 • I skolportalen under Instruktioner & infomatreial finns allt ni behöver för förberedelse. Hör gärna av dig om du saknar något.

  Några tips redan nu

  Göra en plan

  Uppmuntra eleverna att göra en enkel plan för mässbesöket. Vi har lagt upp videos om hur det går till under Infomaterial i skolportalen och på eleverna Min sida "Så funkar det".

  Efter mässan

  Elevernas "Min sida" med favoritmarkeringar och noteringar är bra att utgå ifrån i det fortsatta studievalet. Nästa steg är att skriva in favoritutbildningarna i "Plan för studievalet" på Min sida. Det är en lista med noteringar som går att prioritera om med drag and drop.

 • Gör er skolas gruppbokning så tidigt som möjligt för att säkra den tid ni önskar. Mässan i Stockholm är 27-28 november och mässan i Malmö är 4 december. Båda har tre slottider och varje slottid har ett maxtak för antal bokningar. Detta både p.g.a. brandsäkerhetsregler och för att minimera trängsel för besökare, Tyvärr kan vi inte utöka till tre dagar då våra utställare (särskilt universitet och högskolor) inte ställer upp på det. Vi måste därför göra vårt yttersta för att få en så jämn fördelning av antalet besökare över slottiderna som möjligt.

  Boka här

 • Alla besökare skapar ett konto för att få sin inloggningslänk till Sacomässan.se, vår digitala mässportal och mässguide till mässorna på plats.

  Mina intressen

  Här markerar du dina intressen så kan du utgå ifrån detta när du filtrerar fram utställare, liveprogram och webbinarier som matchar dem.

  Favoriter & mässplan 

  Här sparas utställare och webbinarier du har favoritmarkerat. Du kan göra egna noteringar, frågor du vill ställa och svar du får.

  Plan för studievalet

  Här kan du skriva in de favoritutbildningar som du vill fundera vidare på fram till studievalet. Fyll i tillhörande information allt eftersom du skaffar den och prioritera om dina favoriter med drag and drop så har du till slut en färdig priolista när du ska ansöka till dina utbildningar.

  Så funkar det

  Här finns praktisk information för våra event och instruktioner av olika slag.

   

 • Våra event är gratis.

 • Skolor gör gratis gruppbokning fram till 15 november.

 • Javisst, Saco SYV-kurs! Där berättar våra yrkesexperter Sacoförbunden om sina yrken. Läs mer och anmäl dig här 

 • Våra event 2024

  Sacomässan.se är stängd och öppnar åter 1 oktober.

  • Sacos digitala studentmässa, 7 februari 9.00 -16.00
  • Saco studievals- och utlandsevent, 10 april 14.00 - 19.00
  • Saco Studentmässa i Stockholm, 27-28 november 9.00 - 16.30
  • Saco Studentmässa i Malmö, 4 december 9.00 - 16.30
Publicerad: 2020-09-22

Senast uppdaterad: 2020-09-22