Snabbguide till studievalet

Det bästa sättet att komma igång överhuvudtaget är att sätta upp delmål. Här följer fem delmål som bygger på modellen INÅT - UTÅT - FRAMÅT

Kille funderar på vad han ska bli

Vem är du?

Fundera på vad som är viktigt för dig. Hur vill du leva? Vad tycker du är roligt och vad har du talang för? Vad är viktigt i livet? Diskutera gärna med kompisar. 

Testa dig och låt dig testas

Testa dig med våra personlighetstester som också ger förslag på yrken som kan passa dig. Låt sedan några vänner eller andra som känner dig gör testet år dig. Då får du en en mer nyanserad bild av dig.

tjej spanar

Utforska yrken

Använd Sacos Yrken A-Ö och Arbetsförmedlingens Yrke och framtid/Yrken A-Ö. På båda sajterna väljer du bland ett 20-tal intresseområden
och kommer sedan till enskilda yrken. Saco specialiserar sig på akademikeryrken
medan Arbetsförmedlingen har yrken på alla utbildningsnivåer. Där finns också korta filmade portätt av olika yrkesutövare. Titta på dem och låt dig inspireras. 
Jämför löner och jobbchanser  för de yrken/utbildningsområden du har hittat.

Utforska högskolor och universitet

Inrikta dig först på programmen för de yrken du fick fram i steget ovan. Du hittar dem i sökmotorn hos Antagning.se och Studera.nu

Utforska yrkeshögskolor och folkhögskolor

Här är det lättare att få överblick. Utbildningarna är uppdelade i intresseområden, exempelvis Data/IT. Välj ett eller flera områden som intresserar dig och gör eventuellt andra begränsningar så hittar du snabbt det som finns. 

knyta ihop säcken

Bestäm dig

Ta fram papper och penna. Skriv hur du tänker, det ger ordning åt tankarna. Utgå från vår mall för att prioritera bland olika val. Lista dina tänkbara val. Väg fördelar och nackdelar, plus och minus. Finns det jobb efteråt? – kolla arbetsmarknadsprognoserna Framtidsutsikter. Hur är lönen och framförallt möjligheten till löneutveckling? Kolla här!
Rangordna dina val från nummer 1 och neråt, så har du i princip bestämt dig. Men kolla din lista igen om en vecka. Känns det fortfarande bra? Om, ja - då är du klar! Om nej - tänk en vända till.

En sak till!

Det räcker inte att bara sitta vid datorn och leta.  Prata med kompisar. Prata med föräldrar och släktingar. Prata med din studie- och yrkesvägledare. Gå på mässor! Saco Studentmässor i Stockholm och Malmö är fantastiska inspirationsplatser. Liknande mässor finns också i andra städer, Kunskap & Framtid i Göteborg, Nolia Karriär i Sundsvall, Östersund, Umeå och Piteå. Gå på skolornas
öppna hus, besöksdagar och allt vad de nu kallas.