Personalhandläggare

Emma jobbar på en personalavdelning inom offentliga sektorn med personalfrågor, allt från rehabilitering, förhandlingar, uppsägningar, rekrytering och allt annat som innebär personalarbete.

 

Hur tänkte du när du valde utbildning?

Det var egentligen slumpen som gjorde att jag hittade denna utbildning. Råkade bläddra förbi den i ett material och började läsa lite vad utbildningen innebar. Det kändes intressant och lockade mig att det kändes som att det var en bred utbildning som kunde leda till många olika arbeten.

Var studierna svåra?

Inledningsvis tycker jag det var svårt, mycket nytt fackspråk som man inte var insatt i men det lossnade nog ganska snabbt. Klart det finns svårare och lättare kurser men i det stora hela tycker jag att det gick bra.

Berätta kort om ditt jobb, vad gör du?

Idag arbetar jag på en personalavdelning inom offentliga sektorn. Jag arbetar brett med personalfrågor, allt från rehabilitering, förhandlingar, uppsägningar, rekrytering och allt annat som innebär personalarbete. Det är väldigt varierat och jag tycker att man fått lära sig personalarbetet från grunden.

Blev det som du hade tänkt från början?

Jag har nog tänkt ändå sedan praktiken (som jag gjorde på en del av Vattenfall, Vattenkraft i Luleå) att jag helst ville börja att arbeta bredare med personalfrågor och inte nischa eller specialisera mig från början. Blev nog ungefär som jag trodde, även om tanken om hur det skulle bli nog har förändrats under utbildningens gång. Jag tycker praktiken gav mycket insikt i hur det verkligen kunde vara.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Mitt jobb idag är väldigt varierande och det tycker jag är roligt. Sen har jag suveräna kollegor som gör även de jobbiga/tråkiga dagarna roliga!

Finns det något med ditt yrke/jobb som du tycker är viktigt att vara medveten om innan man bestämmer sig för det?

Mitt jobb idag handlar mycket om att skapa relationer, både med de chefer jag arbetar med men också med de medarbetare jag möter. Om man ska arbeta med denna del av personalarbetet ska man nog gilla den delen för att trivas. Sen tycker jag också att arbetsrätten är en väldigt viktig del i utbildningen, allt bygger på det i slutändan.

Vilket råd skulle du ge till andra som ska välja utbildning?

Satsa tid på arbetsrättskursen! Bra utbildning med bred grund att stå på vilket gör att man kan välja lite olika vägar efter utbildningen.

Vår expert på det här yrket och din väg genom studier och karriär

Sacos förbund arbetar med att hjälpa medlemmar och förbättra deras arbetsvillkor. Därför är de experter på yrkena och utbildningarna de företräder. De står också bakom texterna om yrken på Yrken A-Ö

Akademikerförbundet SSR

www.akademssr.se