Apotekschef

Emelie blev apotekschef på Kronans Apotek Odenplan i Stockholm efter att ha gått Kronans Apoteks traineeprogram. Det innebär att hon är ansvarig för den dagliga driften av apoteket

Hur tänkte du när du valde utbildning?

Hälso- och sjukvård har alltid intresserat mig och så har jag ett ordningssinne som gjorde att jag tyckte det var intressant med hur alla dessa läkemedel i lådorna på apoteket passade ihop med olika sjukdomar. När jag dessutom fick veta att man som apotekare kan välja att jobba med så mycket olika saker inom läkemedelsområdet (inte nödvändigtvis bara på apotek) bestämde jag mig. 5 år är en lång tid att plugga och därför kändes det tryggt att veta att jag skulle ha så många olika valmöjligheter när jag var färdig.  

Var studierna svåra?

Det kanske de var tidvis men det märker man inte om man pluggar något som man verkligen vill och som motiverar en! 

Berätta kort om ditt jobb, vad gör du just nu?

Jag är apotekschef på Kronans Apotek Odenplan i Stockholm. Det innebär att jag är ansvarig för den dagliga driften av apoteket. Förutom att själv stå i receptkanalen är jag ansvarig för apotekets ekonomiska resultat, personalen och att alla kvalitetskrav efterföljs. Just precis nu domineras mitt arbete av att jag håller på att lägga schema för de kommande fem månaderna!

Blev det som du hade tänkt från början?

Nej, jag hade inte siktet inställt på apotekschef ifrån början, men efter att ha gått Kronans Apoteks traineeprogram kändes det som ett naturligt steg.  

Vad är det bästa med ditt jobb?

Att få träffa så olika typer av kunder varje dag och oftast kunna hjälpa till! Själva chefsrollen tycker jag om för att det är så otroligt varierande, ingen dag är någonsin den andra lik. Det är också en häftig upplevelse när kunskaperna från utbildningen börjar smälta samman med erfarenheten i jobbet och man blir mer trygg i sin yrkesroll.

Finns det något med ditt yrke som du tycker är viktigt att vara medveten om innan man bestämmer sig för det?

Vill man bli chef ska man bli det för att man vill vara med och driva ett företag och dess medarbetare framåt, inte för att man tror att man kan bestämma själv och göra som man vill. I praktiken handlar chefsskapet ofta om att åsidosätta sin egen vilja för vad som är bäst för verksamheten. Apoteksbranschen kräver också ett genuint intresse för kundservice för att kunna stå sig i konkurrensen mellan olika apotekskedjor och gentemot den växande e-handeln.

Vilket råd skulle du ge till andra som vill bli jobba med samma som du?

Gå ett traineeprogram! Jag hade aldrig känt mig redo att axla den här rollen så snart efter examen om det inte varit för ledarskapsutbildningen jag fick som trainee.