Arbetsmiljöinspektör

Lena jobbar som arbetsmiljöinspektör, med både lokala och nationella frågor, samt meddokumentera och skriva tjänsteanteckningar och utkast till olika typer av myndighetsbeslut

 

Hur tänkte du när du valde utbildning?

Innan jag började på sjukgymnastprogrammet hade jag gjort värnplikten, det var inte så vanligt som tjej i mitten av 90-talet. Sedan läste jag ett år systemutveckling och ett år språk (tyska), innan jag hittade sjukgymnastprogrammet och sökte dit. Jag tyckte att det var intressant med en utbildning där man använde både ”kropp och knopp”, men jag var egentligen inte alls intresserad av att arbeta inom vården. Sista året på utbildningen läste vi en kort kurs om ”Arbete och hälsa”, och den fastnade jag för, och kände att det där vill jag arbeta med.

Var studierna svåra?

Det var långa dagar och mycket schemalagt, vissa ämnen krävde mycket pluggande.

Berätta kort om ditt jobb, vad gör du?

Jag jobbar som arbetsmiljöinspektör, vilket både innebär många resor med besök på alla möjliga arbetsplatser inom vår region (5 län), och en hel del tid på kontoret för att sammanställa och hantera den information jag har fått, samråda med kollegor över både lokalt och nationellt, samt dokumentera och skriva tjänsteanteckningar och utkast till olika typer av myndighetsbeslut. Jag jobbar, liksom ca 25% av mina inspektörskollegor, med ärenden där det redan har hänt något, t ex arbetsplatsolyckor, och då utreder jag dem och har kontakt även med Polisens utredare och ibland åklagare. Sedan hanterar jag även ärenden där skyddsombuden har begärt arbetsmiljöåtgärder hos arbetsgivaren men inte fått gehör för dem och då vänt sig till Arbetsmiljöverket för att vi ska ta ställning.

Blev det som du hade tänkt från början?

Nej, det kan jag inte säga. När jag sökte sjukgymnastprogrammet hade jag nog inte ens koll på att man kunde jobba som arbetsmiljöinspektör. Jag jobbade efter examen ett år inom vården, sedan sökte jag mig vidare mot företagshälsovården där jag var i 11 år, innan jag sökte och fick jobbet som arbetsmiljöinspektör.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Friheten och ansvaret. Jag kan i ganska stor utsträckning styra mitt arbete, och arbetar mycket under eget ansvar. Sedan tycker jag också om att veta att mitt arbete gör skillnad för många andra, jag bidrar till att de får en bättre arbetsmiljö. En annan sak som jag tycker är väldigt positiv är att jag har kollegor med väldigt olika utbildningar och yrkeserfarenhet. Det finns ingen utbildning för att bli arbetsmiljöinspektör, utan du behöver arbetslivserfarenhet och vara kunnig inom en eller flera branscher. Jag har kollegor som tidigare har arbetat som sjuksköterska, socionom, byggarbetare, lastbilschaufför och logistiker, polis, arbetsmiljöingenjör, elektriker, med flera. Det är en härlig blandning som bidrar till ett öppet och positivt klimat.

Finns det något med ditt yrke/jobb som du tycker är viktigt att vara medveten om innan man bestämmer sig för det?

För att passa som och trivas som arbetsmiljöinspektör, måste man dels tycka att arbetsmiljö är viktigt, man måste trivas att arbeta på egen hand, och man måste också våga ta obekväma beslut som kanske inte uppskattas av alla.

Vilket råd skulle du ge till andra som ska välja utbildning?

Om du inte är helt säker på vad du vill bli, så välj en utbildning som ger en bred bas för att välja vidare senare. Välj både med hjärtat och hjärnan. Du måste gilla, eller iallafall ha ett intresse för området/ämnet som du väljer, men tänk också på vilken typ av arbete som passar dig. Vill du ta hand om och träffa människor, eller trivs du bättre med att arbeta med saker eller områden? Vill du söka information och utreda, eller tycker du bättre om när det finns färdiga instruktioner och fakta att rätta sig efter?

Vår expert på det här yrket och din väg genom studier och karriär

Sacos förbund arbetar med att hjälpa medlemmar och förbättra deras arbetsvillkor. Därför är de experter på yrkena och utbildningarna de företräder. De står också bakom texterna om yrken på de här sidorna. Om du har ytterligare frågor kan du ställa dem här nedanför, så svarar våra experter.