Molekylärbiolog
Helene jobbar som produktspecialist inom bl.a. fältet Life-Science där hon hjälper kunder med produkter som de behöver för att kunna utföra sin forskning.
Hur kom det sig att du valde att plugga biologi?
Jag har sen liten alltid varit intresserad av naturen och hur kroppen fungerar, Så föll sig rätt naturligt att välja en utbildning därefter. Jag läste en magisterutbildning på Uppsala Universitet med inriktning mot molekylärbiologi. Då utbildningen var rätt så orienterad mot forskning valde jag sedan att hoppa på en forskarutbildning på Stockholms Universitet.
Var utbildningen svår?
Jag tycker inte utbildningen var så svår, och brukar säga att när något är kul och intressant är det roligare och lättare att plugga. Självklart ställs det krav på båda utbildningarna och det gäller att man har motivationen uppe annars kan det lätt bli tufft och att man halkar efter.
Berätta lite kort om ditt jobb
Efter mina doktorandstudier valde jag att forska vidare i en grupp på Karolinska Institutet.
Men med min utbildning kommer man till en gräns där man får välja mellan att fortsätta inom akademin eller söka sig till den privata sektorn. Jag kände att jag ville pröva på något nytt och sökte mig till ett företag där man säljer laboratorieutrustning och allt man behöver för att kunna forska. Jag jobbar i dag som produktspecialist inom bl a fältet Life-Science där jag hjälper kunder med produkter som de behöver för att kunna utföra sin forskning. Då jag själv har jobbat i det fältet kan jag lättare rådgiva och komma med förslag på produkter som behövs för kundens applikation.
Blev det som du tänkt från början?
Jag har alltid varit styrd av att göra saker som jag trivs med. Att börja doktorera var nog inte den tanken jag hade från första början men efter mitt examensarbete blev jag biten av att fortsätta forska. Vilket är otroligt spännande där man får driva sina egna projekt.
Samtidigt kan forskningen vara svår då man inte alltid får de resultat man tänkt sig.
Att gå över till ett företag har varit otroligt lärorikt och allt som jag har lärt mig tidigare har jag haft nytta av även om jag inte jobbar med forskning idag.
Vad är det bästa med ditt jobb?
Jag har väldigt varierande arbetsuppgifter där jag hjälper kunder hitta rätt produkter som vi säljer. Det är socialt då man har kundkontakt och får även besöka de plats och höra om deras forskning. Det som också gör jobbet så bra är att jag har många fina arbetskollegor som många har liknande bakgrund som mig.
Finns det något med ditt jobb som du tycker är viktigt att vara medveten om innan man bestämmer sig för det?
I min tjänst som jag har i dag gäller det att vara flexibel och kunna hålla många bollar i luften samtidigt. Det kan vara stressande ibland men vi jobbar som ett team och hjälper varandra.
Vilket råd skulle du ge andra som funderar på att bli biolog/molekylärbiolog?
Det råd jag skulle kunna ge andra som funderar på att bli biologer/molekylärbiologer är att tänka igenom vart man kan tänka sig jobba med i framtiden.
Många rena forskningstjänster är oftast tidsbegränsande och det kan vara svårt att hitta sådana tjänster, men det ger även en möjlighet att åka utomlands och forska på ett annat universitet/institution. Väljer man den privata sektorn så är möjligheten större. Många som jag känner som har liknande utbildning som mig har antingen hamnat på ett läkemedelsföretag eller med försäljning av laboratorieutrustning material.