Brandingenjör
David jobbar som brandingenjör på Räddningstjänsten. Han ansvarar för myndighetsutövning i form av tillsyn, tillstånd och granskar brandskyddsdesign. Dessutom åker han som befäl på räddningsinsatser i regionen.
Hur tänkte du när du valde utbildning?
Jag var attraherad av yrket som brandingenjör. Jag fick höra talas om professionen under tiden som civilpliktig.
Var studierna svåra?
Studierna var inte svåra, men studiesättet skilde sig betänkligt från tidigare skolgång i grundskola och gymnasium. När väl vanan infinner sig så går det bra för de flesta, men det handlar sannolikt också mycket om vad som passar en som individ och förmågan att ta eget ansvar för sina egna studier och skapa en bra balans mellan studier, prestation och nöjen. Ett tips är att omge sig med bra studiekamrater.
Berätta kort om ditt jobb, vad gör du just nu?
Jag jobbar som brandingenjör på Räddningstjänsten. Jag ansvarar för myndighetsutövning i form av tillsyn, tillstånd och granskar brandskyddsdesign. Parallellt med detta åker jag som befäl på räddningsinsatser i regionen.
Blev det som du hade tänkt från början?
I stort sett, ja. Visst har jag överraskats av detaljer i yrkeslivet men på det stora hela är utfallet ungefär som väntat.
Vad är det bästa med ditt jobb?
Variationerna i yrket passar mig utmärkt. Det är proppfullt med förmåner såsom fysisk aktivitet på arbetstid och bra tillhörighet i arbetsgruppen. Dagarna kan se väldigt annorlunda ut. Ena minuten kan du sitta med ett kontorsarbete för att några sekunder senare sitta i brandbilen på väg ut mot en olycka som du inte vet omfattningen av. Det är ett väldigt meningsfullt och belönande arbete där du får växa med ditt ansvar.
Finns det något med ditt yrke som du tycker är viktigt att vara medveten om innan man bestämmer sig för det?
Den stora vattendelaren mellan yrkesverksamma brandingenjörer är den sektorn man vill jobba i – om du vill ha en kommunal anställning på Räddningstjänst eller om du vill arbeta privat med projektering. Den processen brukar mogna fram under studietiden för de som inte redan bestämt sig i förväg. Det är samtidigt förhållandevis smala yrkesgrupper.
Vilket råd skulle du ge till andra som vill jobba med samma som du?
Bestäm dig för vad som ger dig ett meningsfullt arbete och sätt upp tydliga mål, oavsett om det gäller studier eller arbete. Om du ska jobba med något dagligen under dina bästa år, så är det viktigt att du upplever mening som kommer av lagom dos ansvar.