Civilingenjör i Industriell ekonomi, BTH - student
My utbildar sig till Civilingenjör i Industriell ekonomi på Blekinge Tekniska Högskola. Här berättar hon om sitt utbildningsval.
Att studera är ett fantastiskt äventyr
I föreläsningssalen sitter åhörare som om några veckor ska ansöka till högskolan, vissa av dem går sista året på gymnasiet, andra tog sin studentexamen för några år sedan. Deras gemensamma nämnare är att samtliga är intresserade av att börja plugga vid BTH och att de lyssnar på och inspireras av My Westerdahls personliga berättelse om drivkraft, utveckling och studier vid BTH.
My är tidigare student vid BTH och tog sin civilingenjörsexamen i industriell ekonomi 2015. Idag, arbetar hon som nationell chef för utbildningsenheten på ett globalt ITföretag och var inbjuden av BTH som en av föreläsarna när högskolan hade öppet hus.
Industriell ekonomi
Som åhörare i föreläsningssalen slås man av Mys positiva energi och målmedvetenhet. Att hon skulle välja en akademisk utbildning var en självklarhet, även om det inte blev någon läkarutbildning vilket hon drömde om som liten. På gymnasiet läste My det naturvetenskapliga programmet och efter studenten valde hon att ta två sabbatsår – år som bidrog till att hon ändrade sig i sitt kommande studie och yrkesval.
– Efter gymnasiet valde jag att arbeta. Först jobbade jag som telefonsäljare, därefter som säljcoach med chefsansvar. Jag insåg att det här med ledarskap var väldigt utvecklande och kul. När jag tittade runt efter lämpliga utbildningar fann jag att industriell ekonomi är en utbildning som erbjuder stora möjligheter att få arbeta med ledarskap efter examen.
Skapa projekt mot företag
My sökte till utbildningen Civilingenjör i industriell ekonomi vid BTH och blev antagen. Redan under studietiden fick studenterna erfarenhet genom att jobba tillsammans med företag, en viktig erfarenhet menar My och en stor fördel med att plugga vid BTH. – Under utbildningen fick vi möjlighet att jobba i skarpa projekt tillsammans med företag vilket är en enorm fördel när man senare ska ut i arbetslivet och då kan visa att man har erfarenhet av möten med olika uppdragsgivare. Jag kunde exempelvis under min anställningsintervju visa att jag jobbat i projekt tillsammans med ett antal större företag redan under studietiden.
Drivkraft, utveckling och studier
Med en civilingenjörsutbildning i bagaget är chanserna till jobb stora. Efter sin examen vid BTH sökte My två jobb och blev erbjuden båda. My har aldrig ångrat valet av varken högskola eller utbildning. Hennes önskan är att alla får möjlighet att gå en utbildning och därmed investera i sin egen utveckling och framtid.
– Studieåren vid BTH är en härlig tid att minnas tillbaka på. Det är ett fantastiskt äventyr som du får vara med om, du får vänner för livet samtidigt som du själv utvecklas mycket och får massor av ny kunskap. Om jag fick frågan om jag skulle vilja göra om det så skulle mitt svar bli –absolut, alla dagar i veckan!