Civilingenjör

Nore arbetar som konsult inom geodata på Sweco med information kopplad till samhällsbyggnadsbranschen

Hur tänkte du när du valde utbildning?

Jag var intresserad av samhällsbyggnadsbranschen men var inte säker på exakt vad jag ville arbeta med. Därav tyckte jag att det var väldigt bra att samhällsbyggnadsprogrammet på KTH var utformat så att man läste två år innan man valde inriktning, vilket gav mig två år att läsa orienterande kurser, sommarjobba och på annat sätt informera mig om olika inriktningar och yrkesvägar innan jag valde. Jag valde sedan geoinformatik eftersom när man arbetar med information så får man vara specialist på informationsbehandling, men samtidigt arbeta som generalist inom hela samhällsbyggnadsbranschen.

Var studierna svåra?

Nej, inte svåra som i att det var svårt att klara det, eller ens få höga betyg. Jag tror att det som gör studierna svåra för många är att det tar tid. Lägger man 40 timmar i veckan så har jag svårt att se att någon inte skulle klara av det. Jag kom från ett heltidsyrke innan jag började plugga, så jag var inte främmande för 8 h arbetsdag. Med det sagt var studierna inte svåra.

Berätta kort om ditt jobb, vad gör du just nu?

Jag arbetar som konsult inom geodata på Sweco. Det innebär att jag arbetar med med information kopplad till samhällsbyggnadsbranschen, ofta information med en geografisk koppling, som BIM- och GIS-data. Kort sagt gör jag oftast analyser eller skapar beslutsunderlag, samt arbetar med verksamhetsutveckling kopplat till informationshantering.

Blev det som du hade tänkt från början?

Ja och nej. Jag var nyfiken på konstruktion, byggprojektledning eller stadsplanering, men hade inte riktigt bestämt mig. GIS och geoinformatik var inget jag hade fått upp ögonen för. Samtidigt arbetar jag idag med båda stadsplanering, samhällsplanering och byggnadsprojekt, men inte riktigt på det sätt jag tänkte mig.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Att både få vara specialist och generalist på samma gång och samarbeta med specialister på väldigt specifika nischer. Ofta får jag arbeta på någon annans tekniska fält, men det är jag som hanterar all information. Man lär sig massor om hela branschen.

Finns det något med ditt yrke som du tycker är viktigt att vara medveten om innan man bestämmer sig för det?

Jag tror att det är sant för de flesta ingenjörsyrkena, men jag skulle säga att man bör ha en ganska robust teknisk kunskap. Man kan arbeta med en rad mjukare uppgifter inom geoinformatik, vilket jag också gör i många uppdrag, men det är svårt att komma dit om man inte har den tekniska kunskapen först.

Vilket råd skulle du ge till andra som som är intresserade av detta?

Försök kombinera GIS och BIM redan under studierna. Det kommer finnas ett enormt behov av det på arbetsmarknaden framöver, och öppnar många fler dörrar. En av det riktigt viktiga stegen samhällsbyggnadsbranschen behöver ta är att sluta hantera olika datamängder efter yrkesgrupp.

Ett generellt tips till er som ska börja en utbildning, börja plugga i tid - det spar tid. Är man trött så tar det längre tid att lära sig samma sak. Ger man sig själv utrymme att ha dåliga dagar slipper man trycka in mer i huvudet när det ändå inte går in. Jag har suttit i flera timmar med ett mattetal, gett upp och klarat det dagen efter på en kvart. Har man tillräckligt med tid från början slipper man omtentor som tar tid från nästa tenta. Behöver man skriva om en tenta 4-5 gånger har man lagt ner mycket mer tid på den kursen än om man bara hade gjort det ordentligt från början. Det är klart det är svårt ibland, men det är meningen, och det är inte därför man inte klarar tentor.