Diakon - Malin

Som diakon möter Malin människor på häktet, sjukhuset eller i kyrkans många verksamheter och mötesplatser

Hur kom det sig att du valde att plugga till diakon?

Som undersköterska arbetade jag ett tag inom psykiatrin där jag mötte mycket psykisk ohälsa, ensamhet och depressioner bland patienterna. Jag kände en längtan efter att arbeta med att förebygga ohälsa ute i samhället. Jobba med människor innan det gick så långt som till psykisk ohälsa …

Berätta kort om ditt jobb, vad innebär det att jobba som diakon?

Att vara diakon handlar om att vara medmänniska, se och stötta människor som har hamnat i utsatthet och som har kommit på kant med livet. Vara med och bära människor en bit på vägen - vara en medvandrare när livet svajar. Som diakon räknar jag också med att Gud bär oss, såväl min medmänniska som jag själv. Oavsett vad de människor har varit med om som vi möter är det inte vår uppgift att döma - utan tro på dem vi möter. Tro det bästa om dem, tro att saker och omständigheter kan ändras till det bättre. Ge människor kraft och självkänsla.

Som diakon möter jag människor på häktet, sjukhuset eller i kyrkans många verksamheter och mötesplatser. Det är allt från soppluncher, dagträffar, våffelkafé … Det är en väldigt stor efterfrågan på enskilda samtal med människor som behöver prata om sina problem och behov. Som diakon måste du kunna lyssna. De kommer till kyrkan när vården och psykiatrin inte räcker till. Vi har också träffar med familjer där vi fikar, pysslar, delar en andakt och äter en middag tillsammans. Som kyrka har vi stor frihet att forma verksamheten.

Vi samverkar mycket med många andra: myndigheter, organisationer och frivilliga som socialtjänsten, försäkringskassan och enskilda. 

Vad är det bästa med ditt jobb?

Att träffa så mycket människor! Ingen dag är den andra lik, det blir aldrig monotont. Diakonjobbet är omväxlande och självständigt.

Finns det något med ditt jobb som du tycker är viktigt att vara medveten om innan man bestämmer sig för det?

Det är viktigt att ha tänkt igenom vad det här arbetet innebär. Det räcker inte att vara snäll som diakon. Du måste stå stadigt på marken och vara trygg i dig själv, eftersom du möter människor som är gränslösa. Du behöver kunna sätta gränser och hantera olika situationer som till exempel när människor är ilskna eller göra en anmälan när du ser att barn far illa.