Ekonomprogrammet, inriktning Marknadsföring, student

"Ta vara på varje tillfälle som ges till att samla på sig erfarenhet, praktisk kunskap eller vidga sitt kontaktnät. Plugga, passa på att utvecklas som person och njut av tiden. "

Senast uppdaterad: Tisdag 17 feb 2015

Hur tänkte du när du valde utbildning?

När jag valde utbildning tittade jag först efter något väldigt nichat inom kommunikation men insåg ganska snart att jag ville ha en bredare grund att stå på. Då var ekonomprogrammet ett bra alternativ eftersom det tar upp ett helhetsperspektiv och dessutom ger möjlighet till fördjupning.

Pluggar du på din hemort eller fick du flytta?

Jag valde medvetet att inte plugga i Göteborg utan ville ta chansen att se andra delar av Sverige. Nu blev det lagom långt bort, 40 minuter upp mot Trollhättan, och började med att pendla de första månaderna innan jag tillslut hittade en lägenhet som föll mig i smaken.

Kan du berätta lite om din utbildning?

Den som tror att en ekonom bara sitter och räknar pengar har en skev bild av utbildningen och yrkena i sig, visst lär man sig kalkylera och trixa med siffror men man gör mycket mer än så. Ledarskap, organisation, marknadsföring och mycket mer, helt enkelt många praktiska verktyg för att få en helhetsbild av hur man kan vara en del av eller driva en hel verksamhet. På högskolan Väst har man även något som heter AIL, arbetsintegrerar lärande, vilket gör att man tydligt arbetar med praktiska inslag från det arbetslivet för att få kopplingar, ett exempel är bl.a CO-OP som är en variant av praktik, fast betalt. Helt enkelt en riktig anställning under din studietid!

Är studierna svåra?

Både ja och nej. Det finns alltid delar som man har lättare för och saker som är svåra, även ämnen som är mer intressanta än andra men att säga att något är svårt skulle vara en överdrift. Det finns bara vissa saker som tar lite mer tid än annat.

Hur är studentlivet?

Fantastiskt! Tar man första steget och lär känna lite folk fortsätter det snabbt i raketfart. Du planerar din tid själv, och förhoppningsvis väl, vilket gör att du kan hinna med både plugg, egentid, träning och kanske även andra spännande saker för att utmana dig själv.

Blev det som du hade tänkt?

Det blir ju nästan aldrig som man tänkt sig. I mitt fall får jag nog ta och säga att det blivit bättre än jag först kunde tänka mig. Sedan innan examensdagen hade jag ett uppdrag i stockholm vilket följdes av ett annat i Trollhättan där jag arbetar med kommunikation, projektledning och affärsutveckling. Nu till nästa år vandrar jag vidare och startar upp ett mentorskapsprojekt, med rötterna i USA, för socialt entreprenörskap. Riktigt spännande!

Har du några goda råd till andra som ska välja utbildning?

Att ta vara på varje tillfälle som ges till att samla på sig erfarenhet, praktisk kunskap eller vidga sitt kontaktnät. Plugga, passa på att utvecklas som person och njut av tiden. Varför inte driva ett projekt genom en studentförening, volontärarbeta eller ta extrajobbet som vårdtagare, bara för att känna på hur det faktiskt är?