Företagsekonomi, kandidatexamen med fristående kurser

Vicky läser till en kandidatexamen i Företagsekonomi med fristående kurser

Hur tänkte du när du valde högskoleutbildning?

Jag visste inte riktigt vad jag ville göra när jag började studera, och valde att läsa ekonomi då det är ett brett ämne, med flera olika intriktningsmöjligheter. Ekonomer behövs överallt, i alla företag och man kan hitta ett ämne som man intresserar sig för mest, exempelvis redovisning eller marknadsföring.

Pluggar du i din hemort eller fick du flytta?

Jag gjorde ett aktivt val att söka till Stockholm, trots att jag är född i Växjö. Att söka till en annan stad ser jag bara som positivt, då man ökar chanserna enormt att träffa nytt folk och samtidigt lära sig att bo och leva själv. Jag tror inte att man ska vara rädd för att söka sig till en annan ort än sin hemort, även om det kan verka läskigt. Har nog inte hört någon som ångrat att de flyttat då de börjat studera. Tänk på att du med största sannolikhet inte är ensam om att komma som ny till en främmande stad!

Kan du berätta lite om din utbildning?

Jag började läsa på programmet Ekonomi, Teknik och Design på Södertörn. Efter ett år insåg jag att det var ekonomi på programmet som jag tyckte var allra roligast. Därför bestämde jag mig för att hoppa av programmet för att läsa fristående kurser och själv plocka ihop till min kandidatexamen. Fördelen med att läsa fristående kurser är att man har oändliga valmöjligheter. Till hösten ska jag till exempel läsa Arbetsmarknadskunskap och Management på SU, då jag under tidens gång börjat intressera mig mer för organisation, personal och HR-frågor.

 Är studierna svåra?

Jag skulle säga att det är väldigt individuellt. Man märker att man har lättare för vissa saker än andra. Svårigheten är inte mycket högre än gymnasiet skulle jag vilja säga, men man ska inte sticka under stolen med att det krävs mer tid för högskolestudier än på lägre nivåer.

Hur är studentlivet?

Fantastiskt! Trots att Stockholm inte är lika studentikost som exempelvis Lund eller Uppsala, så tycker jag att det händer mycket. Bor man också i ett studentområde så lär man känna människor från hela världen. Sedan jag började på högskolan 2011 så har jag aktivt engagerat mig i högskolans ekonomiförening, något jag verkligen vill tipsa om. Här lär man känna nya vänner för livet!

Blev det som du hade tänkt?

Jag skulle snarare säga att det blev bättre än vad jag har tänkt mig. Jag har utvecklats enormt som person, och samtidigt fått massor av nya erfarenheter och kunskaper.

Hur hoppas/tror du att det blir när du är klar med studierna? Vad vill du helst jobba med och var?

När jag är klar med studierna hoppas jag att jag kommer att ha ett jobberbjudande inom den bransch jag vill jobba. Jag vet fortfarande inte exakt vad jag vill jobba med, men jag har absolut mina funderingar. Men en sak är säker; jag vill arbeta med många likasinnade människor runt omkring mig på en arbetsplats med "högt i tak" och där jag trivs med mina arbetsuppgifter.

Har du några goda råd till andra som ska välja utbildning?

Om du inte är helt säker på vad du vill göra i framtiden, välj hellre ett program där du efter något år kan välja inriktning mot det du tycker verkar intressant. Ett generellt tips är också att inte titta så mycket på VAR utbildningen finns, utan snarare OM det du vill läsa finns. Det ökar dina chanser att trivas med dina studier, och med det kommer du med största möjlighet att även trivas på den ort du hamnar.
Ett annat tips är också att engagera dig i högskolans föreningar och vara med på aktiviteter. Det är inte bara roligt, utan du får också vänner och kontakter för livet, samt en hel del erfarenhet att sätta på framtida CV:t!

Lycka till!