HR-chef och konsult
Kristina Elliot driver HR-techstartup företaget Rehappen som stöttar med system, utbilding och konsulting för att förebygga psykiskt och fysisk ohälsa på jobbet och bygga hälsosamma företagskulturer. Hon jobbar också som konsult inom HR och som HR-chef eller HR-expert. I det arbetat har hon kontakt med ledningen, chefer och medarbetare för att stötta i olika personalfrågor, organisation, ledarskap, förhandlingar, lagar & avtal, sjukfrånvaro och företagskultur.
Hur tänkte du när du valde utbildning?
Jag stod faktiskt i Uppsala Universitets stora gamla byggnad och där fanns små häften med alla utbildningar presenterade i ett ställ. Jag tog ett exemplar av alla jag hade behörighet till och fastnade för ”Linjen för Personal och Arbetslivsfrågor”, som Personalvetarutbildningen hette. Innan hade jag jobbat inom vården och visste att jag ville jobba med utveckling av arbetsplatser (ordet organisation kunde jag inte då). Min tanke var – kanske lärare – men jag kommer tröttna på ungdomar och att bara jobba i skolans värd, så jag valde en utbildning där jag kan arbeta med vuxna och allas utveckling och utbildning. En jättekonstig idé jag hade var att jag ville ha ett jobb där jag skulle går runt och pratar med lite olika grupper och dricka kaffe och fråga – ”Hur går det här då?” och vidare till nästa ”Hur går det här då?” Mina kompisar skrattade åt mig, och sa att det inte finns sådana jobb, men faktum är att jobba som konsult och inom HR och som HR-chef ligger inte så långt ifrån den tanken. Så tänkte jag då…
Var studierna svåra?
I början var det väldigt abstrakt. Vi läste mycket teori och filosofi och grundtankar inom forskning och vetenskap. Jag gillade som tur var det. Många ville ha mer förklaringar och praktik, men jag hade jobbat innan och jobbade fortfarande under studietiden lite grann på helgerna på Akademiska sjukhuset och tyckte det var onödigt med praktik.Studierna var inte svåra att förstå, men det var ofta mycket material och många pm att skriva.
Berätta kort om ditt jobb, vad gör du just nu?
Jag jobbar som HR-chef inom ett stort bolag som driver kollektivtrafik just nu. Det är mer än 2000 anställda som jag är ”HR-chef och leder” tillsammans med kollegor som är HRBP. Man har hand om allt som har med personalfrågor att göra. Vara med i en ledningsgrupp och jobba med personalfrågor, arbetsmiljöfrågor och stötta ledarna i de personalfrågor som finns på deras bord. I Coronatider har det handlat mycket om att hantera riskanalyser och stötta chefer i svåra frågor och förhandlingar.
I företaget Rehappen är jag VD och grundare, vilket i praktiken betyder att jag erbjuder kundföretag tjänster, utbildningar, coaching och konsulttjänster och it-system för sjukfrånvaro. Produkten gör att en ofta svår fråga som sjukfrånvaro blir lättare att arbeta med. Den underlättar för stora bolag att tidigt upptäcka ohälsa och kunna göra något åt det.
Blev det som du hade tänkt från början?
Jo, det blev ganska mycket som jag tänkt mig. Jag ville vara managementkonsult och tjatade mig till ett jobb som det och fortsatte i den rollen i 10 år som anställd managementkonsult. Startade sedan eget och började jobba med ledarutveckling och HR. Innan jag fick jobbet slet jag väldigt hårt med att få det. Skrev över 100 ansökningar för det var lågkonjunktur. Kopierade papper på alla betyg, intyg osv och skickade runt till olika företag. Fick flera nej.
Att jag skulle starta ett företag som fokuserar på sjukfrånvaro trodde jag inte. Det skapades i ren frustration över att så många människor ramlar mellan stolar för att chefer och HR har så dåliga verktyg att jobba i. Vi skapade det verktyg vi själva hade velat haft.
Vad är det bästa med ditt jobb?
Att gå jobba med min ”hobby”. Friheten. Människor, att ha starka välmående och fungerande företag, utveckling, organisation, ledarskap och kommunikation är mina favoritämnen. Det står aldrig stilla. Nya saker, nya utmaningar. Det är lätt och svårt på samma gång. Det jag gör påverkar många och det tycker jag om, sen är det roligt att träffa så många olika människor, branscher, ledare och situationer. Det bästa är att få hjälpa till i en situation där det har låst sig och man upplever att det är svårlöst – och hur det sedan löser sig till det bättre för alla.
Finns det något med ditt yrke som du tycker är viktigt att vara medveten om innan man bestämmer sig för det?
Egentligen tycker jag att man inte ska förstora yrkesvalet eller snarare studievalet för mycket – det behöver inte vara ett stortartat beslut som bara leder till ett yrke. Det finns kursare till mig som bygger appar, är stand up komiker, har varit verksamhetsutvecklare inom energi och bygg, som är specialister på arbetsmiljöverket, är lärare osv. Det går alltid att lära nytt. På frågan när man väljer att starta företag och ge sig in i att bygga en verksamhet så handlar det väldigt mycket om att arbeta, arbeta, arbeta. Man behöver ha ork och lust. Det som är viktigt att vara medveten om när man väljer utbildning är nog att välja något man gillar och räcker till för rent kapacitetsmässigt. De som väljer HR kommer klara sitt arbete då det finns allt ifrån lättare adminjobb ända till att har roller där du fattar svåra stora beslut och har mycket att hålla ordning på samtidigt.
Vilket råd skulle du ge till andra som vill bli jobba med samma som du?
Det finns alltid en väg till HR. Jag tycker att det är bra att ta akademiska poäng inom HR just för att det är ett arbete som behöver evidens och koppling till beprövade sätt att arbeta. Mitt företag arbetar med sjukfrånvaro och att fånga människor tidigt och i det arbetet behöver man vara seriös och möta varje person där den är. Det är också viktigt att utgå från vetenskap och det vi lärt oss under utbildningen. Många slutsatser kring människor är gjorda för länge sedan och det man läser är det som skapar mönster i ens tankesätt. Jag är ordförande för Alumniföreningen i Uppsala och då träffa jag många studenter. De är osäkra på om kurserna verkligen leder till arbete. På det svarar jag alltid: JA!
För att jobba med samma som jag är det bra att vara nyfiken och alltid vilja se vad som finns runt hörnet. Det är alltid bäst och mest lönsamt att få vara sig själv, så hitta ett jobb som är ”best fit” där du kommer till din rätt. Tänk inte att du måste ha en massa hundår, eller härma exempelvis mig – hitta din väg.