Inredningsarkitekt

Moa jobbar på ett litet arkitektkontor med fokus på hotell och arbetar fram allt från rumslayouter, material och kulörer till möbler, belysning och specialsnickerier till de flesta utrymmen i byggnaden

Hur tänkte du när du valde utbildning?

Jag visste sedan tidigare att jag ville arbeta med rum, möbler och arkitektur på något sätt och sökte efter en utbildning där jag skulle få studera konstnärligt, men också praktiskt och teoretiskt. Innan hade jag läst ett år på konstnärlig folkhögskola.

Var studierna svåra?

Delvis. Den kreativa processen kunde vara väldigt påfrestande och en kände sig ofta ganska ensam i sina studier, då det var mycket individuellt projektarbete. Det gällde att verkligen ha tilltro till sig själv och sina idéer och våga testa dem.

Berätta kort om ditt jobb, vad gör du?

Sedan två år tillbaka jobbar jag på ett litet arkitektkontor med fokus på hotell. Jag är med och arbetar fram allt från rumslayouter, material och kulörer till möbler, belysning och specialsnickerier till de flesta utrymmen i byggnaden.

Blev det som du hade tänkt från början?

I stort sett. Jag insåg ganska snabbt att jag ville vara anställd på ett kontor, och inte starta eget i första taget. Jag har däremot fortfarande en dröm om att en dag få arbeta med inredning av vård- och omsorgsbyggnader, vilket var något jag kom att intressera mig för när jag studerade.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det bästa med mitt jobb är att det är både kreativt och praktiskt, samt att jag får jobba i stor såväl som liten skala. Rummets ”mjuka värden”, det vill säga hur rummet känns och upplevs både fysiskt och mentalt, väger lika tungt som rummets funktionella aspekter. Att jag genom mitt jobb får skapa upplevelser för andra är jättekul!

Finns det något med ditt yrke/jobb som du tycker är viktigt att vara medveten om innan man bestämmer sig för det?

Yrket som inredningsarkitekt innebär också – förutom de uppenbart roliga bitarna – att man har mycket att hålla reda på, och att det ofta är många olika människor och viljor att ta hänsyn till i projekten. Man måste vara beredd att få sina idéer och förslag ifrågasatta och kunna anpassa dem efter de förutsättningar man får, till exempel vad gäller tidsram och budget.

Vilket råd skulle du ge till andra som ska välja utbildning?

Du behöver inte veta exakt vad du vill jobba med i framtiden innan du väljer utbildning. Många utbildningar är breda och du kommer garanterat hitta någonting du är särskilt intresserad av, våga tänk stort om du är osäker! Det kan också vara en idé att först läsa några fristående kurser inom ramen för ditt intresseområde innan du hoppar på ett kandidatprogram. Vill du arbeta med något konstnärligt rekommenderar jag absolut att läsa på folkhögskola först, det är något av det roligaste jag gjort!