Kiropraktorstudent, Danmark Klinisk Biomekanik

Lovisa studerar Klinisk Biomekanik – kiropraktor på Syddansk Universitet i Danmark

Hur tänkte du när du valde utbildning?

Ett stort intresse hos mig har alltid varit den mänskliga kroppen och dens prestationer. Sedan tidig barndom har jag varit mycket aktiv innanför olika idrotter och de skador som följde under tonåren fick mig att intressera mig för hur kroppen fungerar och vilka behandlings möjligheter det finns vid skador.

Under andra året på gymnasiet medverkade jag på ett föredrag om kiropraktik och kände att jag hade funnit precis det yrke som jag vill arbeta med. Det viktigaste för mig i mitt val av framtida yrke var och är att kunna hjälpa andra människor och förhoppningsvis kunna göra skillnad i deras vardag.

Pluggar du i din hemort eller fick du flytta? (Utveckla lite, varför, vad är bra eller dåligt med det)

Jag flyttade både från min hemort och mitt hemland för  kiropraktikstudierna i Odense i Danmark. Jag trivs otroligt bra i Danmark och kan endast rekommendera andra personer att våga ta steget och flytta utomlands. Språket var lite tufft i början, men det kommer man snabbt in i.

Kan du berätta lite om din utbildning?

Kiropraktik innebär att arbeta med kroppens rörelseapparat, vilket innefattar muskler, nerver, skelett och led. Studiet omfattar diagnostik, förebyggande åtgärder och behandling av funktionella besvär från rörelseapparaten. Utbildningen är en femårig universitetsutbildning och består av en bachelor och en master utbildning. Bachelorutbildningen studeras tillsammans med medicin och utgörs av ämnen såsom anatomi, fysiologi, biokemi och biomekanik. Masterutbildningen utgörs av ämnen som t.ex. neurologi, ortopedi, patologi, radiografi, diagnostik, praktik på skolans klinik samt kiropraktiska tekniker och behandlingsmetoder. Efter fem år på universitetet ska man ett år i praktik hos en kiropraktorklinik.

Är studierna svåra?

Studierna kan vara krävande och tuffa i perioder och man ska vara beredd att lägga mycket tid på att plugga.

Hur är studentlivet?

Trots att plugget emellanåt är otroligt tungt, så är studielivet samtidigt den roligaste och mest flexibla tiden jag har upplevt och även när det är som hårdast, så älskar jag varenda minut av det.

Blev det som du hade tänkt?

Både ja och nej. Jag hade förhoppningar om att jag skulle få en härlig tid som student med en fantastisk utbildning och det fick jag och mer därtill. Studielivet och framförallt utbildningen har överträffat alla de förväntningar som jag hade.

Har du några goda råd till andra som ska välja utbildning?

Var inte rädd för att ta steget och flytta utomlands för att finna det du har lust att göra. Detsamma gäller för dem som inte vet vad de vill studera – prova en utbildning som intresserar dig och se vart det leder. Det värsta som kan hända är att du får lite kunskap innanför det området och en hel del nya vänner.