Logistikutvecklare, en vanlig arbetsdag

Problemlösning, internationella kontakter och uppföljning är vanligt i rollen som logistiker. Så här kan en vanlig arbetsdag se ut för Johan Aspeqvist, som är logistikutvecklare på Volvo Penta.

07.30- 08.00: Se över dagens kalender och se vilka möten som eventuellt måste förberedas. Sortera mail i mailboxen som har kommit efter jag gick hem igår. Volvo Penta är i allra högsta grad ett Globalt företag och då gör tidsskillnaderna att mail kommer under hela dygnet.

08.00- 09.00: Lösa akuta problem som inte kan vänta. Detta kan exempelvis vara order som av någon anledning inte blivit levererade till våra viktigaste kunder.

09.00- 10.00: Möte tillsammans med arbetsgruppen som fokuserar på att lösa buggar och designfel i vårt nya affärssystem.

10.30- 11.00: Statusuppföljning med de nyckelpersoner som arbetar med att förbättra och omarbeta delar av den process och de system jag ansvarar för.

11.30- 12.30: Lunch & Kaffe. Ibland matlåda, ibland utanför kontoret.

13.00- 14.00 Möte med säljchefer om eventuella logistikproblem rapporterat av våra kunder. Felkatiga leveranser, felaktig dokumentation och sena ankomster måste följas upp och analyseras.

15.00- ?: Förbereda presentationer inför nästa veckas utlandsresa eller kundbesök. Kontrollera att morgonens akuta problem har fått en lösning. Skriva specifikationer på eventuella systemändringar eller ändringar i rutiner.

Arbetet är ofta mycket flexibelt, både på gott och ont. Jag kan ofta bestämma helt när jag börjar och slutar på dagarna, men de dagar det är mycket att göra så kan det också innebära att jag får jobba sena kvällar. Bärbar dator och möjlighet att slutföra uppgifter hemifrån på kvällar och helger är ett måste.